Marija Stanojević

cipeleRođena sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Broj cipela: od 39 do 41.

Voli: jagode, lubenicu i zelenu salatu.

Dobitnica Spartakove diplome i ostalih prestižnih priznanja koje spominje uglavnom prilikom traženja posla.

Nije se naigrala kao dete, pa svaku priliku koristi da puzi po podu, pravi kućice od kutija, oponaša životinje i igra se u pesku.

Majka maloletnog deteta, čiji je otac često odsutan zbog poslovnih obaveza. Zato povremeno stavlja brkove i deluje kao "dva u jednom" roditelj.

za_tekst_udaja_izdajaJedna od mojih prijatljica je dobila bebu par godina pre mene. P. je posebna i dragocena zbog mnogih stvari, a toj posebnosti doprinosi i činjenica da se radi o prvoj bliskoj osobi iz mog okruženja koja je dobila dete. U vreme kada je odlučila da se uda, ja sam je dočekala prijateljskim dobronamernim komentarom: “Udaja-izdaja!”

Opširnije...

krava_ali_stvarnoPar slobodnih dana proveli smo na selu.
Banja, hotel, apartman, blagodeti razvijene infrastrukture i udobnost urbanog, ušuškanog života ili selo – stara trošna kuća, bez kanalizacije, bez uličnog osvetljenja?
Nije da se nisam dvoumila, ali kućice od granja koje smo sestra i ja pravile, bašta od ubranog cveća zabodenog u zemlju koju smo same izgrabuljale i ogradile, seoski psi koje sam čuvala i donosila im poklone iz Beograda, sve Šarulje, Ruže i ostale krave sa kojima sam tiho razgovarala (nema sumnje, potpuno su me razumele i podržavale), koza, koja mi je jednom prilikom pojela džeparac, beskrajne livade i voćnjaci, šljive koje smo krišom ubrali iz nečijeg šljivara, za koji se ispostavilo da pripada našem deki, presudili su u korist sela.

Opširnije...

dete_i_pasInternet i dostupna stručna literatura puni su saveta o izboru kućnih ljubimaca, njihovoj adaptaciji, socijalozaciji sa članovima porodice i okruženjem. Bitan je životni stil, prisustvo dece u porodici, rasa psa, karakter, navike, sklonosti i predispozicije i... sve zajedno zvuči kao velika studija koju treba sprovesti pre nego što se ljubimče nađe na našem tepihu i... upiški ga!

Opširnije...

MP900227551_-_medjediPriče su se otele kontroli i započele sopstveni život. Ovih dana, kada se D. baš ne sklanjaju igračke, ona lepo objasni da: „Meda i kockice žele noćas da spavaju na tepihu jer im je tu mekano i toplo, a lutka će im čitati knjige, pa će ih posle sami vratiti na mesto!", a mi možemo mirno da spavamo.

Opširnije...

hvatanje_loptePrvi školski dan: najlepša haljina, cipele uglancane, sveže okupana, očešljana i uplašena. Učiteljica nije bila ona koju sam videla pri upisu  u školu i koja mi se svidela (mlada i nasmejana). Ova učiteljica ima strog i ozbiljan pogled, a ipak se smeje, pa sigurno nije tako loša. Prvi dan je pa se potrudila da se deca osete prijatno i dobrodošlo. Čisto da bismo shvatili da je ovo  Škola, dobijamo prvi zadatak. Svako treba da napiše svoje ime i prezime, ako ume i kako ume. Nema veze što nismo još upamtili ni ko se kako zove, niti  smo stigli do azbuke. Decu valja animirati!

Opširnije...

toilet_trainingOdvikavanje deteta od pelena je  zahvat  koji zahteva odlučnost,  puno upornosti, snage i strpljenja. Sve navedeno se odnosi na roditelje ili one koji će pratiti i usmeravati dete na putu odvajanja od pelena. Naravno, sve može biti lako i sve može biti teško.

Ne mogu da se pohvalim time kako je Voćka u kratkom roku savladala korišćenje noše, ali mogu da se pohvalim time da se straaaašno zabavila i postala pristalica života bez pelena.

Opširnije...

KavijarMoja sestra je odlučila da se uda posle skoro 10 godina „zabavljanja" i zajedničkog života sa svojim izabranikom.

Ona je oduvek volela da stvari radi „drugačije", da bude zabavno, originalno, nezaboravno! Tako su se odlučili da umesto svadbe naprave svadbeni doručak na kome bi prisustvovali samo mladenci i dve kume (jedna sa brkovima, a druga bez brkova).

Opširnije...

vukNe priča se priča samo pred spavanje.

Jutro je vreme za priču, posebno ako treba nagovoriti Dunju da sedi više od 17 sekundi na noši. Ovaj put će deda da čita knjigu.

Opširnije...

ruzaNe mogu a da ne primetim da reč ljubav u meni izaziva blagi otpor i navericu. Isuviše često se pominje, u svim mogućim kontekstima i situacijama. Ipak, kako i sami povremeno poslužimo kao inspiracija za neki vid stvaralaštva, trebalo bi da se zapravo dešava i nama, uključujući i mene.

Opširnije...