Cilj ove rubrike je da nas približi jedne drugima i samima sebi. Jednostavno. Kroz to što delimo priče jedni o drugima. One ljudske priče o tome šta nas pokreće, u šta verujemo, sa kakvim se izazovima nosimo...  

bolest_kao_putObično se kaže da je zdravlje najveće bogatstvo. Ako je tako, kakav je smisao bolesti u našem životu?

 "Sve što se dešava u telu nekog živog bića izraz je odgovarajuće informacije, to jest zgušnjavanja odgovarajuće slike (grčka reč za sliku je eidolon i odgovara pojmu „ideje“). Ako puls i srce slede neki određeni ritam, ako telesna temperatura održava stalnu toplotu, ako žlezde luče hormone ili se stvaraju antitela, te funkcije ne mogu se objasniti polazeći od same materije, već su sve one zavisne od odgovarajuće informacije, čije polazište predstavlja svest. Ako se različite telesne funkcije odigravaju na određeni način, nastaje model koji doživljavamo kao harmoničan i stoga ga nazivamo zdravlje. Ako neka funkcija iskoči iz koloseka, te tako manje ili više narušava celokupni sklad, govorimo o bolesti."

Opširnije...

6_sesora

U vremenu ubrzanih promena u XXI veku, posao nastavnika je zahtevniji nego ikada ranije. Rad sa novim generacijama učenika koji odrastaju uz kompjutere i nove komunikacione tehnologije, u vreme opšte krize u društvu, zahteva umeća, znanja i veštine za koja se nastavnici nisu obučavali.

Organizacija Obrazovanje plus, u svojoj ponudi akreditovanih seminara stručnog usavršavanja u školskoj 201372014. godini, ima veoma koristan seminar za nastavnike u osnovnoj i srednjoj školi - Da u školi svako uči radosno i lako.

Opširnije...

akred_3 Organizacija Obrazovanje plus

prati ekonomsku situaciju u zemlji

pa su stoga, od septembra 2013.

cene seminara

u programima stručnog usavršavanja

zaposlenih u obrazovanju

snižene u odnosu na proteklu školsku godinu.

 

Opširnije...

U Beogradu, od septembra 2013. godine, počinje sa radom Valdorf centar za podršku porodici,

u okviru kojeg će raditi Valdorf vrtić.

Logo_Valdorf_centar

Opširnije...

Ulusove_likovne_radioniceUlus-ove likovne radionice su nastale početkom 2013 godine pri Udruženju likovnih umetnika Srbije sa sedištem u Beogradu. Osnovane su da bi kroz kreativan rad, druženje i zabavu pomogli razvijanje ekološke svesti kod dece od najranijeg detinjstva, kao i kreativan stav pojedinca, porodice i lokalne društvene zajednice po pitanju zaštite životne sredine. Ovaj ciklus posvećen reciklaži će se održavati jedanput mesečno u galerijskim prostorima Udruženja do kraja 2013. godine (sa izuzetkom jula i avgusta). Radionice su besplatne i nije potrebno prijavljivanja učesnika.

Opširnije...

Iz_dana_u_dan_naslovna_strana_maliPoklanjamo vam izvanredan priručnik za lični razvoj koji je Žana Borisavljević pripremila za sve one koji žele da u 2013. posvete više vremena sebi i jačanju svog psihološkog imuniteta.

Žana se poslednjih godina sve više bavi programima za lični razvoj, kroz seminare, kurseve, radionice i pojedinačan rad sa ljudima. Kroz ovaj priručnik, želela je da pruži podršku svima kojima je cilj da unaprede svoj život i spremni su da svakodnevno tome posvete malo vremena.

Opširnije...

Odgovorno_zivljenje__logoProgram Odgovorno življenje je pokrenut sa namerom da uputi one koji brinu o drugima da svoj posao mogu dobro da rade samo ako prvo dobro brinu i o sebi. Za početak, ciljna grupa su prosvetni radnici, ali ideja je da se program raširi i da uključi i druge profesije kojima je osnovna delatnost briga o drugima: medicinske sestre, lekare, psihologe i socijalne radnike.

 

Opširnije...

poletarac_logo

U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici - školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja.

Opširnije...

naslovnaU okviru manifestacije "Dani vaspitača" koju tradicionalno organizuje Udruženje vaspitača Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za dečju zaštitu, svake godine se organizuje konkurs za najbolju didaktičku igračku, igru i zbirku tekstova. Predstavljamo vam knjigu koja je osvojila prvo mesto u kategoriji tekstova. STRAŠNA KNJIŽICA ZA HRABRE DEVOJČICE I DEČAKE je delo Dragana Milić, vaspitačice koja radi sa decom na bolničkom lečenju na plućnom odeljenju bolnice "Dragiša Mišović".

Opširnije...

Calypso

Knjižara Calypso je na izgled obična knjižara, ali sve u njoj i u vezi sa njom nas je navelo da poželimo  da je predstavimo na našem sajtu kao primer holističkog pristupa u radu knjižare.

Šta znači kada za knjižaru kažemo da radi na holistički način? Znači to da je ponuda knjižare osmišljena tako da u njoj mogu da se zadovolje različite potrebe različitih posetilaca. Calypso je mala knjižara u Požeškoj ulici na Banovom Brdu koju prolaznici mogu i da ne primete, ali u njoj se nalazi raznovrsnost sadržaja koji se ne mogu naći ni u mnogo većim knjižarama

Opširnije...

Skola_kao_model_holistickog_obrazovanja U školskoj 2011/2012. godini, Obrazovanje plus će u 5 osnovnih škola i 5 predškolskih ustanova u Srbiji, realizovati projekat "Škola / vrtić kao centar holističkog obrazovanja". Učešćem u ovom projektu, škole i predškolske ustanove dobijaju priliku da kroz strukturiran i dobro osmišljen program rade na jačanju međuljudskih odnosa kod zaposlenih, unapređivanju saradnje sa roditeljima,  podizanju kvaliteta nastave / vaspitno obrazovnog rada sa decom i jačanju ugleda škole / vrtića u lokalnoj zajednici.

Veoma povoljna cena, stručna podrška tokom cele godine, izuzetna prilika za razvoj!

Preuzmite informacije za škole i za vrtiće

OVDE preuzmite detaljnije informacije o našim akreditovanim seminarima.

REZILIJENTNOSTJelenu Želeskov Đorić smo već predstavljali u ovoj rubrici a Žana Borisavljević je takođe prisutna na ovom sajtu kao kolumnista i autor mnogih tekstova, ali ovog puta ih predstavljamo zajedno, kao autorke programa "Da u vrtiću svako uči radosno i lako" i osnivačice Centra za razvoj rezilijentnosti, prvog centra ove vrste u Srbiji i regionu.

Opširnije...

braunila2Tema meseca za avgust je LEPOTA a krilatica - "Lepota će spasiti svet", pa smo u tom kontekstu puno razmišljali koga da predstavimo u ovoj rubrici. Znamo puno ljudi koji se bave lepim stvarima, stvaraju lepotu oko sebe i zrače lepotom, ali nam je cilj bio da istaknemo značaj lepote u okruženju koje se ne smatra "lepim". Zato smo izabrali da predstavimo ne osobu, već program - vaspitno-obrazovni rad sa decom na bolničkom lečenju

Na slici je oslikan zavoj koji drži na mestu braunilu.

Opširnije...

Dragana_MilicDragana Milić je jedna od 67 vaspitačica koje deci  na lečenju u beogradskim bolnicama već treću deceniju pružaju  ljubav i podršku. Na njenom fejsbuk profilu smo primetili veliki broj divnih fotografija produkata koje stvara zajedno sa decom u bolnici. Saznali smo da već nekoliko godina osvaja nagrade na izboru za najbolju igračku, prepoznali da poseduje ogromnu kreativnost i u kontaktu sa njom doživeli da ona u sebi nosi veliku posvećenost i ljubav za svoj poziv. Pozvali smo je da sa posetiocima našeg sajta podeli nešto iz svog iskustva.

Opširnije...