Zadaci za jednu Marlenu

Štampa
PDF

 

Једна домишљата и креативна мама Маријана је направила збирку задатака из математике за Марлену која полази у други разред основне школе „Младост" на Новом Београду.

Сви ликови који се поминју у задацима су истинити. Ту се налазе баке, деке, пријатељи, кућни љубимци и различите ситуације из стварног живота.

Сјајан пример за утврђивање стеченог знања и изградњу самопоуздања.  Препоручујемо га и учитељима у раду са ђацима.

 

 

ВЕЖБАМ ТОКОМ РАСПУСТА И СПРЕМАМ СЕ ЗА ДРУГИ РАЗРЕД

Марлена М.

САБРИРАЊЕ И ОДУЗИМАЊЕ

New_Picture

 

 

 

 

1.     задатак

На Викторовој свећици је 8 свећица. Дунуо је и угасио 5. Колико је свећица остало да гори на торти?

2.     задатак

Дуња Максимовић је нашла 9 мачића испред зграде. Успела је да удоми њих 5. Колико је још остало мачића за удомљавање?

3.     задатак

Веца има 10 тренинга месечно. Колико треба још да дода тренинга да би тренирала 28 пута месечно?

4.     задатак

На полици мама има 29 књига. Већ је прочитала њих 12. Колико још књига треба да прочита?

Ако добије још 4 књиге, колико ће укупно књига морати да прочита?

5.      задатак

Бака је скувала џем од јагода. Када је био готов, на црвену полицу ставила је 30 тегли џема, на плаву полицу 10 тегли мање, а на жуту полицу ставила је 10 тегли више него на плаву. Кад се вратила у кухињу, заборавила је колико је тегли џема направила. Помози јој да израчуна колико тегли џема од јагода има за зиму.

6.      Задатак

Бака Звезда има 66 година, а дека Зоки има две године мање.

Колико година има дека Зоки?

Колико је пре три године имао дека, а колико бака?

7.      задатак

Из Марленине кутије са лого коцкама Нина је позајмила 17 коцкица. Колико је лего коцкица било у кутији ако је сада остало само 30 коцкица?

8.      задатак

Гаша има једну новчаницу од 50 динара и три новчанице од по 10 динара. Колико му новца недостаје да би купио велику чоколаду од 86 динара?

9.      Задатак

Боби има 35 гранулица у чинији, а Беба има 20 гранула више.

Колико гранула има Беба?

А колико гранула имају заједно Боби и Беба?

 

 

ПОШТО СИ ОВО УСПЕШНО РЕШИЛА, ДОБИЛА СИ ОВО ОГРОМНО New_Picture_1

И ЗАСЛУЖИЛА СИ ЈЕДАН ОГРОМАН СЛАДОЛЕД!

БРАВО, МАРЛИ!!!

sensaOno što je divno kod roditeljstva je to što možemo „o jednom trošku“ da osnažujemo i sebe i svoje dete. Svakako je važno da postoji literatura za roditelje i saveti kako da što uspešnije odgajamo decu, da postoje stručnjaci koji nas upućuju u to kako da što bolje ostvarujemo kontakt sa decom i kako da uspostavljamo dobru porodičnu dinamiku, ali takođe je važno podstaknuti roditelje da se okrenu u sebe i da pronađu u sebi unutrašnji glas ljubavi i mudrosti koji je uvek tu i čeka da ga potražimo.

Tekst koji sledi je deo kolumne Žane Borisavljević u časopisu  Sensa, septembarski broj 2013.

Opširnije...

pesma_za_ozdravljenje1U jesen, kada kreću hladniji dani koji donose prehlade i grip, često nas hvata nervoza i nestrpljenje:

"E, gde baš sada da se prehladim! Samo mi je još ovaj grip trebao!  Moje dete nijedan virus ne zaobiđe!"

Evo jedne pesme za takve dane, za decu i odrasle koji čuvaju dete u sebi.

Opširnije...

maslackicZa prolećne dane koji pokreću radost i radoznalost, predlažemo da podelite sa decom pesmu Maslačak.

Izađite u park, livadu, na polje... uživajte u pogledu, dodiru trave,  zvucima...

Trčite, duvajte maslačak, gledajte u nebo, radujte se što postojite...

Opširnije...

shadow_bodiesMnogi od nas se sećaju jednostavnih stvari koje su nas zabavljale kao decu. Na površini jednostavnih, pošto ne zahtevaju rekvizite, posebne uslove i trošak, ali duboko smislenih i razvojnih igara poput pravljenja senki rukama. Ova igra je sjajan način da se kreativno provodi vreme sa decom, podstiče razvoj motoričkih veština i imaginacije.Sve što je potrebno je izvor svetla (stona lampa, baterijska lampa, sveća ili čak sunce), ravna površina na kojoj se senka projektuje i ruke.

I naravno - mašta!

Opširnije...

curious_child_2Interesantan tekst profesorke psihologije Tanje Dejanović Šagadin nudi deset saveta za bolje motivisanje deteta za učenje. Za sajt Dete plus,  tekst je pripremila naša saradnica, Violeta Drašković.

Opširnije...

child_reading_1Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo razvijati ljubav prema knjizi i naviku čitanja u što ranijem uzrastu. Dobra knjiga podstiče razvoj inteligencije, povezivanje govornog i pisanog jezika, obogaćivanje rečnika, produbljuje maštu i doprinosi razvoju kreativnog mišljenja, usvajanju moralnih vrednosti i humanih poruka. To je aktivnost koja se prenosi s generacije na generaciju i gotovo svako dete u njoj uživa.

Opširnije...

vodic_za_roditeljeSaradnja između porodice i škole ili predškolske ustanove je jedan od osnovnih uslova za ostvarivanje kvalitetnog vaspitno-obrazovnog procesa i zdravog razvoja dece. Ponekad se od nastavnika i vaspitača čuje kako misle da roditelji nisu zainteresovani za saradnju. S druge strane, ima roditelja koji su veoma otvoreni za saradnju ali ne znaju kako da se uključe ili ne osećaju da su pozvani ili dobrodošli da se uključe...

Priručnik „Vodič za roditelje kroz sistem vaspitanja i obrazovanja“ je upravo ono što je potrebno roditeljima da bi se osnažili za ulogu partnera u vaspitno-obrazovnom procesu. Ovaj priručnik nudi informacije o strukturi vaspitno-obrazovnog sistema u Srbiji, obrazovno-vaspitnim standardima, planovima i progamima.... Preporučujemo svim roditeljima!

Priručnik je izdat od strane Ministarstva prosvete i nauke a štampan je u okviru projetka „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“. Možete ga preuzeti OVDE.

Evo i drugog dela teksta o podršci roditeljima čija deca kreću u prvi razred. Tekst je pripremila Nevena Živković

racunaljkaKada dete krene u školu, život se menja ne samo novopečenom učeniku, nego celoj porodici, pa je potrebno da zajedničkim snagama uspete da uspostavite pravila nove „igre“ od samog početka.

Opširnije...

starting_school

Kada vam dete polazi u prvi razred, to je velika stvar za celu porodicu, posebno ako se to dešava prvi put u vašoj porodici. Zato smo pripremili serijal tekstova za koje se nadamo da će roditeljima i porodicama koje prolaze kroz to iskustvo dati podršku. Tekst koji sledi je pripremila Nevena Živković. 

Opširnije...

mali_savetnik_za_roditelje

Da li se sećate kako ste se kao deca lako igrali raznih igara, kako nije bilo dosadno da se iste stvari ponavljaju po milion puta, kako ste lako ulazili u ulogu lekara, učiteljice, mame, tate, kauboja, indijanca, tigra, zeke...?

Zašto danas, kao roditelji, često u igri budemo užurbani, ili insistiramo da se igra "kako treba", ili nam dosadi da ponavljamo nešto milion puta? - Zato što smo odrasli! A kao odrasli često zaboravimo šta je u igri zaista važno a šta ne. U nastavku pogledajte Mali savetnik za igru sa decom koji je pripremio, naš saradnik, Marko Avramović.

Opširnije...

girl_with_carrotsDanas postoji veliki broj knjiga i raznih sadržaja koji se roditeljima nude da bi lakše pripremili decu za školu. Međutim, veliki je broj igara i aktivnosti koje svakodnevno možemo da upražnjavamo sa decom a koje doprinose razvoju kognitivnih veština, opažanja, pamćenja...

Naša saradnica Milica Mitrović je pripremila predlog nekih takvih aktivnosti.

Opširnije...

ne_ljuti_se_coveceLeto je period kada se dosta vremena provodi sa decom. Na plaži, kod kuće, u automobilu, često imamo priliku da se igramo sa njima. Evo predloga nekih igara i aktivnosti koje verovatno već praktikujemo sa decom, ali nije na odmet podsetiti se zašto su one važne.

Opširnije...

pametna_knjiga_za_mamu_i_tatuPre par godina, Unicef je izdao priručnik za roditelje dece do treće godine života, pod nazivmo Pametna knjiga za mamu i tatu. Ovaj priručnik na životan i topao način obrađuje teme važne za roditelje, vezane za zdravlje, negu dece, postavljanje dobrog modela komunikacije i uspostavljanje pozitivne discipline. U nastavku je deo teksta a ceo priručnik možete preuzeti na OVOM linku.


 

 

 


Opširnije...