kartonska_kutija_decaDanas najveći broj dece ima puno igračaka koje nešto "rade" - pritisnemo dugme i one se kreću ili prave zvukove, igračke na baterije koje su višefunkcionalne, raznobojne i .... "savršene", odnosno "završene". Savršena igračka ne ostavlja detetu prostor da stvara, zamišlja, koristi je u različite svrhe. Savršena igračka dete  ograničava u ulozi korisnika umesto da ga podstiče da se razvija kao kreator.

Šta pomislimo kada kažemo "lepa igračka"? Najčešće nešto raznobojno i na oko lepo. Mi predlažemo da lepa igračka bude igračka koja u detetu budi lepe osobine: maštovitost, radoznalost, kreativnost, radost....

Pa, jedna od stvari koja može da bude veoma lepa igračka je - kartonska kutija. Od nje može da se napravi.... skoro sve što nam padne na pamet. Važno je da ne budemo perfekcionisti, da se setimo da je ono što je zaista bitno proces a ne sam proizvod i da uživamo u procesu pravljenja igračaka od kartonskih kutija. Svakako nećemo napraviti savršene igračke, ali ćemo deci i sebi pružiti priliku da se savršeno zabavimo, a da pri tom kod deteta podstičemo razvoj kritičkog mišljenja, veštine planiranja i rešavanja problema i kreativnost na način na koji "savršene" igračke to nikako ne mogu.

kartonska_kutija2  kartonska_kutija3  kartonska_kutija1

kartonska_kutija4   kartonska_kutija_instrument