Pogledajte sjajnu prezentaciju, pripreme i priloge za tri časa koji se bave temom Naselja u predmetu Svet oko nas, koje je izvela Studentkinja Danica Tujkić u OŠ „Olga Petrov Radišić“ u Vršcu. Časovi su se realizovali u odeljenju II3 uz podršku mentora-učitelja, Marije Seleši.

naselje

Opširnije...

snowhiteKoristeći bajku "Snežana i sedam patuljaka", Slavica Radojičić je napravila primer časa na kojem se obrađuju gradivne imenice u četvrtom razredu.

OVDE možete preuzeti pripremu a OVDE prezentaciju.

kako_motivisati_nemotivisane_ucenike Oduvek je bilo učenika koji je lako motivisati i onih zbog kojih moramo da se dobro potrudimo da bismo ih motivisali za učenje.Naša saradnica Suzana Veljković je pripremila prezentaciju za vas za koju se nadamo da će vam biti od koristi - Kako motivisati nemotivisane učenike. Prezentaciju možete preuzeti OVDE.
jar4Jedan od najvažnijih vaspitno-obrazovnih ciljeva koji se ostvaruju u školi bi trebalo da bude razvoj ljudskih vrednosti i moralnosti kod dece. Učitelji rade na tome na različite načine, a mi vam ovde predlažemo jedan interesnatnan i lep način da svakodnevno započnete dan sa svojim odeljenjem.

Opširnije...

decaJedan od najvažnijih zadataka odraslih je da pomognu deci da razviju životne veštine kroz koje će izgrađivati svoj odnos prema svetu,  pronaći smisao u svom životu, davati svoj doprinos okruženju u kojem žive, ostvarivati dobre odnose sa ljudima oko sebe, biti kreativni u onome što rade i osećati se ispunjeno.

U nastavku pogledajte predlog pesme/aktivnosti koja se može izvoditi sa decom u cilju razvijanja osećaja samopouzdanja, zajedništva i ljubavi za svet oko sebe.

Opširnije...

child_drawingKada deca počnu da crtaju, važno je da nađemo ravnotežu između toga da ih ostavimo da ispoljavaju svoju kreativnost i svoj doživljaj sveta i toga da im damo podršku u smislu instrukcija kako da realno sagledaju svoje okruženje i precizno prikažu to što vide. Zapravo, to se odnosi na celokupan proces obrazovanja i vaspitanja.

Opširnije...

stari_vujadinU toku leta 2011. godine, grupa nastavnika koja se našla na seminaru u programu "Druga šansa" je na jednoj radionici napravila scenario za čas srpskog jezika u IV razredu, vodeći se principima holističkog pristupa u radu. Čas je osmišljen tako da angažuje učenike na različite načine, veoma je interaktivan, aktivnosti odgovaraju različitim stilovima učenja...

Nastavna jedinica: "Stari Vujadin"

Opširnije...

circle_children

Na zemlji čvrsto stojimo, uspravni i laki. Mi ničeg se ne bojimo jer zajedno smo jaki.

Deca u školu ne dolaze samo da bi stekla znanja o raznim sadržajima, već da bi stekla potrebne veštine i razvila  vrednosti koje su neophodne za uspešan i kvalitetan život u budućnosti. S obzirom da mi zaista ne znamo kako će izgledati svet za 10, 15 ili 20 godina, kada današnji osnovci budu odrasli ljudi,  jedino što ima smisla je da ih pripremamo da budu snalažljivi, da umeju da sarađuju, komuniciraju, rešavaju probleme, planiraju... Kakav god svet da bude, te veštine će im biti važne.

Opširnije...

HOLISTICKO_OBRAZOVANJEPoslednjih godina se dosta koristi izraz "holističko obrazovanje". Postao je jedan od onih termina koji se često koriste da bi se naglasilo da je to što radimo sa decom kvalitetno i vredno... Šta zapravo znači? U tekstu koji sledi. Žana Borisavljević pokušava da odgovori na to pitanje.

Opširnije...

veliki_mali_pasU okviru projekta "Holistički pristup u radu sa decom u prvom razredu", u 2008/2009. godini, koji je realizovala organizacija Obrazovanje plus, 28 učitelja prvog razreda iz 18 beogradskih osnovnih škola je prošlo devetomesečni program obuke za primenu holističkih metodologija u radu sa decom. Učesnici su imali priliku da u toku obuke rade ogledne časove u kojima su primenjivali stečena znanja. Učiteljica Vesna Mićić iz škole "Vlada Aksentijević je bila jedna od učesnica ovog programa. U prilogu pogledajte primer njenog časa koji se bavi temom reči sa suprotnim značenjem. Deca su na času angažovana na različite načine. Koristi se muzika, ritam i pokret, deca sarađuju u obavljanju zadataka, a sadržaji koji se predstavljaju deci se predstavljaju i iz ugla životnih vrednosti.

Preuzmite OVDE pripremu za čas Reči suprotnog značenja.

Vladica Nikolić je učitelj u OŠ,,Jovan Jovanović Zmaj'', Surdulica, izdvojeno odeljenje u Masurici. Predstavljamo vam primer oglednog časa koji je on izveo sa svojim odeljenjem u prvom razredu. Koristeći interaktivan i multidimenzionalan pristup u obradi basne, Vladica je decu angažovao na različite načine i tako omogućio zadovoljavanje potreba različitih tipova intelige7ncije i stilova učenja kod dece.

    OVDE pogledajte opis toka časa.

    OVDE pogledajte pauer point prezenaciju.

decak_koji_citaČitanje je složen proces koji se odvija na više nivoa. Kod dece koja tek uče da čitaju, naglasak je često na uspešnom prepoznavanju i interpretaciji simbola, odnosno slova. Učiteljima i roditeljima je najćešče cilj da dete čita tečno i bez greške. To jeste važan cilj, ali ono što je još važnije je da detetu od ranog uzrasta dajemo podršku u razumevanju teksta.  Za početak, to radimo tako što proveravamo koliko je dete razumelo pročitano.

U tekstu i primerima koji slede, videćemo kako to radi Spomenka Marković, profesor razredne nastave u OŠ "Josif Pančić" u Beogradu. 

Opširnije...

tamara_priredbaU OŠ "Sveti Sava" u Beogradu, ove godine je pokrenut produženi boravak za učenike 3. i 4. razreda koji organizuje English Book.

Učiteljice Tamara Todorović, Sanja Živković i Vesna Zec su za roditelje dece iz boravka, na kraju prvog polugodišta pripremile priredbu. Na sledećim linkovima pogledajte snimke sa priredbe.

Opširnije...

domacicaGrupa učitelja je na seminaru "Da kod učitelja svako uči radosno i lako" u okviru Festivala obrazovanja, 3. i 4. septembra,  napravila predlog časa srpskog jezika za drugi razred, na kojem učenici dobijaju zadatke u skladu sa temperamentima.  U nastavku teksta je priprema časa i linkovi preko kojih možete doći do više informacija o temperamentima.

Opširnije...