O igračkama...

Štampa
PDF

O igračkama…

 

Deca se u toku svog detinjstva, prolazeći kroz faze odrastanja igraju različitim igračkama na različite načine i svaka od tih igračaka ima značajan uticaj na njihov rast i razvoj. I svaku fazu u razvoju deteta karakteriše određen oblik igre što podrazumeva i odabir određenih, za uzrast adekvatnih igračaka. Za dete je igračka veoma značajna, ona je pomoćno sredstvo u igri koja mu pomaže u obavljanju ozbiljnog posla, jer je za dete igra veoma ozbiljna stvar, jednako ozbiljna kao što je odraslima obavljanje nekog važnog posla. Igrajući se igračkama, deca ih upoznaju, analiziraju, stiču značajna iskustva i nove veštine a sticanjem novih veština oni jačaju samopouzdanje. Jedan od važnih zadataka nas odraslih je da pomognemo detetu da razvije i ojača samopouzdanje i zbog toga je veoma važno da igračka koju mu nudimo bude prava igračka za njega.

Način na koji se dete igra pokazuje potrebu da se suoči, proživi i prevaziđe strahove, ispolji osećanja i pripremi se za stresne situacije. Bez obzira da li odraslim osobama strah koji dete oseća deluje kao racionalan ili iracionalan, prenaglašen ili besmislen, za dete je on uvek stvaran i moramo ga shvatiti ozbiljno. Uz pomoć igračke dete se priprema za određene situacije koje ga očekuju i uz pomoć igračke ono reprodukuje doživljeno a način na koji se dete igra je pokazatelj njegovog emocionalnog i psihičkog stanja.

 imagessprava

Deca se od rođenja igraju i kroz igru istražuju. Beba se, još u kolevci igra svojim ručicama. Važno je ne prekidati bebu u ovoj igri jer je koncentracija koju vidimo dok beba otkriva svoje ručice važna za kasnije situacije sa kojima se sreće kroz život i učenje. Ne treba dete u ovom uzrastu a ni kasnije zatrpavati igračkama, to nije potreba deteta, treba mu obezbediti toplo, prijatno i stimulativno okruženje a to svakako nije soba pretrpana igračkama.

Da bi za neku igračku rekli da je dobra ona mora da zadovolji nekoliko zahteva: pedagoške, zdravstveno-higijenske i estetske. Igračka treba da odgovara uzrastu deteta ili da je tek neki korak ispred njegovih razvojnih mogućnosti. Igračka mora da bude urađena tako da kod deteta probudi radoznalost, imaginaciju, stvaralaštvo i da ga podstakne na igru koja treba da bude aktivna. Takvom igračkom se dete dugo igra, rado joj se iznova vraća i upotrebljava je na više različitih načina. Podrazumeva se da igračka mora da bude bezbedna, neškodljiva i lepa, skladnih i svedenih oblika i boja jer kroz nju dete upoznaje estetski kriterijum i razvija osećaj za lepo.

Važno je i od kakvog materijala je napravljena igračka koju nudimo detetu. Prijatna, topla, platnena ili drvena igračka, izrađena od prirodnih materijala opušta dete dok neadekvatna igračka, ružna, napravljena od veštačkog materijala koja nije prijatna za dodir frustrira I potpomaže agresivno ponašanje. Drvene igračke imaju apsolutnu prednost u odnosu na plastične. One su toplije, prijatnije za dodir, lepše. Neke plastične igračke se lako lome, mogu da povrede dete, ne recikliraju se već se odlažu na otpad i ispuštaju razne hemikalije u atmosferu koje predstavljaju opasnost dugo nakon što dete prestane da se njima igra.

Često se dešava da odrasli kupuju detetu igračku koja ne prati njegovu razvojnu fazu, kupuju igračku za sebe. Igračke mogu biti privlačne za odrasle a da nemaju nikakvu suštinsku vezu sa detetovim potrebama. Takva igračka detetu nije interesantna, ona može nakratko da mu privuče pažnju ali brzo za nju izgubi interesovanje, takva igračka ga ne podstiče na dužu i kreativniju upotrebu, dete je baca, lomi ili jednostavno ostavi po strani. To dovodi do toga da možemo da vidimo da se dete igra ambalažom igračke koju je dobilo a ne igračkom.

Ako je za stariji uzrast, što je česta pojava dete može biti obeshrabreno svojom nesposobnošću da je upotrebi na pravi način i verovatno će biti frustrirano ili izgubiti strpljenje posle par bezuspešnih pokušaja igranja takvom igračkom.

Dete pretrpano igračkama, ne mora da bude srećno dete. Ono u gomili privlačnog šareniša ponekad ne može da se fokusira i da se odluči ni za jednu igračku. Dešava se da uzme jednu pa mu se učini da je druga interesantnija, pa mu pažnju privuče treća… Ovo nije dobro zato što dete ne može da se spoji i da se poveže ni sa jednom igračkom. Neka deca nemaju mnogo kupljenih igračaka, ili ih nemaju uopšte ali oni igračke pronalaze u svom okruženju prave ih sami ili uz pomoć odraslih i uz pomoć tzakvih igračaka razvijaju kreativnu i sadržajnu igru.

Neke igračke blokiraju maštu jer su završene i dete nema šta da im doda. Avioni koji lete, lutke koje pričaju ili automobili na daljinski mogu da budu veoma zanimljivi ali ne podstiču na aktivnost, maštu i kreativnost. Ovakve igračke ograničavaju i nameću pasivan način igre, one ne podstiču dete da se razvije kao kreator. Osim toga kada se baterija istroši ili se neki deo polomi igračka postaje disfunkcionalna i dete sa njom prestaje da se igra.

doll

Dobra lutka je jednostavna, platnena lutka koja ima tek tačkicom naglašene oči i usta i koja daje detetu mogućnost izbora. Dobra igračka mora da ponudi detetu mogućnost izbora. Dete ovakav lik može da zamišlja kao srećan ili tužan, ljut ili povređen, začuđen, povređen, uplašen, pospan… i da je u različitim igrovnim situacijama upotrebljava na različit način.

 

Maštu ne treba blokirati već podsticati i to je moguće uz nestruktuiran material. Važno je da naučimo decu da bilo koji materijal koji se nalazi u njihovom okruženju mogu da upotrebe za igru i zadovoljenje svojih potreba. Učimo decu da budu kreativna, kreativnost se uči, i da se zabave praveći sopstvene igračke. Dete kroz kreativni izraz stvara nova mala umetnička dela od velike vrednosti. Jedan od najvažnijih zadataka nas vaspitača je da pomognemo deci da se ostvare kao stvaraoci. Svaki materijal treba da postane predmet koji dečja mašta može da učini živim i dragocenim. Nestruktuiran materijal, drvo, školjka, kamen, razni plodovi, tkanine, kartonske kutije…su materijali od kojih dete može da napravi izuzetne igračke. Obična platnena maramica može da postane igračka, vezivanjem dva čvora od maramice nastaje meda ili ptica. Važno je da naučimo dete da svaki materijal može da postane igračka. Pet igračaka koje su proglašene najboljim igračkama svih vremena po istraživanju koje je rađeno su: Štap, kutija, konopac, rolna papira i zemlja-blato. U nekim vrtićima (Valdorf ) se prave isključivo igračke od prirodnih, ekoloških materijala: drveta, vune, svile i pamuka. Ovakve igračke su lepe, zdrave, prijatne za dodir i pomažu detetu da razvije čulo dodira u kontaktu sa različitim prirodnim materijalima. Ovo su materijali koji nežno stimulišu i oblikuju dečija čula i stvaraju odnos deteta sa prirodom. Posebnu vrednost imaju igračke koje su ručno rađene. Na taj način se detetu budi duh stvaralaštva i poštovanje prema tim vrednim stvarima pa će ono o njima brinuti sa više pažnje i ljubavi.

 

                                                                                                                                                                                                 Dragana Milić, Tim "Obrazovanje plus"

Ko je režiser naših uloga?

Štampa
PDF
Postoji jedna baka u našem komšiluku, deca za nju kažu da je luda. Kada prođe pored nas, čudno nas gleda. Bar se meni tako čini. Neki od mojih drugara su je gađali dudinjama koje rastu na drvetu ispred naše zgrade i rekli su da je još više poludela i govorila neke ružne reči. Samo su se malo šalili, a ona se baš naljutila. Ona se nikada ne smeje i ne javlja se nikome.

Jednom dok sam sa mamom išla na pijacu, ta ista baka je prošla pored nas. Mama joj se javila i  ona se nasmejala. Ja sam sada zbunjena jer ne znam kako da se ponašam. Moji drugari kažu da takve "babuskere" treba izbegavati, a ona mi se učinila tako dragom.

5244391253_2741632e66_z_b_vera

Ako poverujemo da baka iz navedene situacije može da ima neki problem mentalne prirode, prema njoj ćemo se najverovatnije tako i ponašati, te je velika verovatnoća da ona pred nama neće govoriti ili ponašati se na način koji bismo mogli tumačiti u suprotnosti sa našim uverenjem. Ovde ne ulazimo u obrazlaganje kvalifikacije nekoga kao ludog, ali je poenta da je osoba označena i da ta oznaka ima negativnu konotaciju. Juče je bila baka, a u školi je to neki dečak, devojčica, nastavnik, neko ko nam se dopada, neko ko je drugačiji, ko poseduje nešto što mi ne posedujemo, ili ko nam se zamerio.

Pojam o kome ova naizgled bezazlena priča, na koju često ni roditelj, ni učitelji, neće reagovati jer je u pitanju "prolazno dečije izmotavanje", jeste važna. Pre svega zbog vređanja dostojanstva jedne osobe, uključujući nasilno ponašanje, ali i zbog ne prepoznavanja mehanizma koji je u pozadini ovakvog ponašanja.

Pojam iz oblasti socijalne psihologije, prikazan u ovom slučaju, nazvan je Samoispunjavajuće proročanstvo. Suština ovog koncepta se ogleda sledećem:

Kada postoje očekivanja o tome kakva je neka osoba, pema njoj se ponašamo na određeni način (upravo u skladu sa našim očekivanjima), što utiče posledično da sa ta osoba ponaša saglasno našim prvobitnim očekivanjima, čineći tako da se očekivanja obistine.

Tako su i nas roditelji često podsećali, kada je u pitanju škola i školski uspeh, da u startu damo sve od sebe, dobijemo petice i posle pomalo "živimo od stare slave", jer  se već zna da će i drugi nastavnici, pri razmišljanju oko više ili niže ocene, uzeti u obzir ostale ocene koje se nalaze u dnevniku, kao i mišljenje drugih nastavnika o nama.

Setimo se samo situacija u kojima smo osećali da nas neko posmatra sa neodobravanjem (komšinica, učuteljica, poslodavac...), te se nismo ni trudili da pokažemo sve naše kvalitete, čak nismo imali snage ni da se suprotstavimo.

Važnost prepoznavanja ove pojave je u činjenici da ona predstavlja osovu za stereotipiziranje i diskriminaciju. Stereopiziranje tj. generalizacija o grupi ljudi kojom se istovetne osobine pripisuju gotovo svim članovima te grupe, bez obzira na stvarne razlike između članova,  je sveprisutna i često praćena negativnim stavovima prema pripadnicima te grupe, u kom slučaju govorimo o predrasudama.  Postavlja pitanje šta mi tu možemo da uradimo kao pojedinci.

Kao roditelji ili kao vaspitači, učitelji i nastavnici, uvek možemo sa interesovanjem da posmatramo situacije u kojima se drugi prema nama ponašaju na taj način, kao i da pokušamo da prepoznamo situacije u kojima se mi na taj način ponašamo prema drugima (ovo bi trebalo da ide teže).

Isti princip možemo osmisliti kao igru "Pridavanja uloga" i zajedno sa decom nastojati da navedemo što više primera u kojima su se našli u ulozi nekoga ko označava ili onoga ko je označen, a onda razgovarti o tome kakve emocije i ponašanja prate takve situacije. Otvoren razgovor i nuđenje nove perspektive predstavlja potencijal za razvoj empatije, koja je jedna od načina prevencije agresivnog ponašanja iz razloga umanjivanja sklonosti dehumanizovanja potencijalne žrtve.

Naravno, važno je da prihvatimo da smo često u raznim ulogama, kao i da ih pripisujemo drugima bez svesti o tome. Radost ove igre i jeste u osvešćivanju i otkrivanju novih saznaja o nama i svetu oko nas, a naredni korak bi bio da se odvažimo i popravimo ono što možemo, a toga ima puno.

Vezano za priču sa početka ovog teksta, možemo još da se zapitamo da li mi kao pojedinci i društvo šaljemo poruku samoispunjavajućeg proročanstva u kome je starost neumitno tegobna i lišena svake radosti ili da pokažemo da je na nama da kreiramo budućnost. Jer misli i osećanja vezane za starost koje nosimo još iz detinjstva oživljavaju kada se i sami sretnemo sa starošću i starenjem, često nas obeshrabrujući i udaljavajući od pokušaja da se razvijamo u novim pravcima. Životna faza starosti, donosi poklone kao i svaka druga životna faza.

Devojčica sa početka ovog teksta je ponudila baki pomoć i ponela njenu torbu sve do ulaza u kome baka Vera stanuje. Za uzvrat je dobila jedan veliki, iskreni zagrljaj, jednako važan kao i lekcija o preispitivanju svojih i tuđih uverenja.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                          Marija Stanojević

                                                                                                                                                                                                                                         Tim Obrazovanje plus

Čari svakodnevnice

Štampa
PDF

Psi i blato kao izvor drustvenog života i mentalnog blagostanja

Bu je naš pas. Svakog dana je vodimo u šetnju, da se istrči, da se izigra sa drugim kucama, da završi "šta treba da završi" ... I sve to radimo ne razmišljajući o tome da ona zapravo nas vodi u šetnju, dajući nam nam sve ono što nikada ne bismo imali da ne moramo da izađemo iz stana bar dva puta dnevno.

Izlazak napolje nikada nije bio problem, iako ispade da danas jeste, da mora da se planira, programira, isprati vremenska prognoza, steknu uslovi svake vrste... da se napolju dešava nešto posebno što bi čoveka izvuklo iz toplog stana. A napolju se UVEK dešava nešto drugačije i nešto posebno. To deca najbolje znaju.

 

BLATOO

http://medicsindex.ning.com/

 

I tako na putu od moranja da htenja upoznajemo nove ljude i srećemo već poznate.

Uglavnom su to vlasnici pasa, a često i drugi, raspoloženi da se druže sa našom kucom.

Bu mi je pomogla da primetim interesantnu sličnost između pasa i dece. I jedni i drugi, ako ih ne sputavamo, pokazuju interesovanje za druge (pse, decu, ljude i ostale pojave).

Druga stvar koju sam primetila je da ja, kao roditelj i vlasnik psa, upoznajem druge roditelje i vlasnike pasa, a da im pri tom ne znam ime.

Tako poznajem Aninu mamu, Mijinog tatu, Jankovu mamu, Vukšinog i Vuletovog tatu, i mnoge druge "nečije " mame i tate. U tim krugovima ja sam poznata kao "Dunjina mama".

Ovako stoje stvari sa psima: Znam Bekijevu gazdaricu, Hugovog i Nikinog gazdu, Lolinu gazdaricu, gazdu i njihovu ćerku, Belinu gazdaricu, Meksijevog gazdu, i mnoge druge gazde i gazdarice.

Tako su stvari stajale na početku. Sada neke od mama i tata imaju imena. Moram priznati, u mom slučaju, vlasnici pasa su mnogo brže dobili svoja imena, valjda zato što se češće srećemo.

Moja ćerka je puno doprinela mojim poznanstvima sa, za početak, bezimenim roditeljima i vlasnicima kućnih ljubimaca.

Kada ugleda devojčicu, a htela bi da se druži, ona jednostavno kaže: "Ja sam D. hoćeš li da budemo drugarice?"

Posle uspostavljanja prijateljskih odnosa na nivou dete-dete, D. prelazi na viši nivo i izgovara, sad već poznatu, rečenicu za ostvarivanje komunikacije između mene i drugih roditelja, baka, deka...: "A zašto ne razmenite telefone, da se vidimo ponovo?!"

Sebe smatram dobrim đakom koji sa lakoćom savladava svaku lekciju, naravno kada mu je tema zanimljiva, isto koliko i predavač, metod prilagođen i kada ima neki lični smisao.

Sada kada D. izgovori čuveno "Hoćeš li da budemo drugarice?" ja se nasmejem i ponovim isto pitanje roditeljima ili već prisutnim starateljima. Zabavno je!

Imati psa pruža priliku da neke ljude upoznamo samo na kratko, razmenimo par ljubaznih reči i nastavimo svojim putem. Posebno kad ne idemo u šetnju redovnom rutom u isto vreme.

Jednom prilikom sam tako, na kratko, razgovarala sa jednom "gazdaricom" dok su se naši psi srećni valjali po travi, skakali, padali, i lajali od sreće.

Žena ih gleda i nekako bezvoljno kaže: "Pogledajte ih, tako su srećni."

Ja ih gledam i kažem: "I mi bi smo bili srećni kada bi smo se valjali po travi!"

Popričale smo još malo i rastale se.

Da stvari ne bi ostale samo na nivou razmišljanja, ja sam počela da praktikujem ležanje i valjanje u travi, a podržavam i igre u blatu i prašini.

Nedavno sam ležala sa D. u travi i bile smo beskrajno srećne, iako smo verovatno bile nesvakidašnji prizor za prolaznike.

Što se blata tiče, radujem se dolazećim toplijim danima i toplo ga preporučujem.

U prilog "blatnjavljenju" prilažem i nekoliko naučno dokazanih istina prisutnih na internetu o blagotvornom dejstvu blata na razvoj dece, uz napomenu da i od dece treba učiti!

1. Igranje u blatu vas može učiniti srećnijim.

Naučnici su otkrili nešto što su deca oduvek znala – igranje u blatu pozitivno utiče na raspoloženje.  Nalazi analize zemljišta ukazuju na prisustvo bakterije Mycobacterium vaccae koja podiže nivo seratonina u našem mozgu, pomaže da se opustimo i umirimo.

Potpuno suprotno stanju koje nastupa kada u toplini našeg doma prekinemo crtani film koje dete pomno prati.

2.    Igra u blatu pomaže uspostavljanju veze sa prirodom.

Ako nam nešto nije poznato, nije nam ni stalo do toga. Deca danas često i ne znaju za prostranstva koja su dostupna izvan igrališta ili školskog dvorišta. Branili mi deci ili ne da otpatke ostavljaju za sobom na pločniku ili u travi, sve dok ne upoznaju zelene površine, drveće, cveće i  stanovnike koji se kriju u svakom kutku prirode, nećemo uspeti da im usadimo istinsku ljubav i razumevanje za svet koji ih okružuje.

Možda ćemu uspeti da ih uslovimo kažnjevanjem ili pohvalama zbog lepog ponašanja, ali to nikako ne znači da će razviti svest o značaju zaštite prirode. Prvi korak počinje boravkom u prirodi.

3.Igra u blatu nas čini zdravijim

Korak dalje od antibakterijskih vlažnih maramica i gelova za suvo pranje ruku, istraživanja pokazuju da igranje u prešini, uključujući blato, pozitivno utiče na imuni sistem.

Zato, pustimo decu da budu deca. Igranje u pesku, blatu, boravak u prirodi su dobri za našu decu, kao i za nas. Ako dete dođe kući isprljane odeće, jasno je da svoj posao obavlja na najbolji mogući način. Dečiji posao jeste da otkriva igrajući se, a takav posao sigurno ne garantuje ispeglane pantalone i savršeno bele hulahopke.

4. Igranje u blatu pomaže razvoj kreativnosti i socijalnih veština

Senzorne aktivnosti, koje podrazumevaju aktivaciju čula , pozitivno utiču na dečiji razvoj.

Boravak u prirodi i aktivnosti koje zahtevaju aktivaciju svih čula pomažu boljoj integraciji čula, doživljaju sveta koji nas okružuje i čiji smo deo, omogućava nam da se lakše krećemo i ostvarujemo interakciju sa našim okruženjem.

Igranje sa nedovršenim igračkama i materijalima poput blata stimuliše razvoj kreativnosti i mašte, važnih činilaca kreativnog mišljenja.

 

Za kraj, domaći zadatak!

Setimo se našeg detinjstva.

Ja se sećem kolača od blata koje sam pravila sa decom iz komšiluka jednog davnog leta. Morali smo da pojedemo puno šljiva da bi svaki kolač imao bombonicu od koščice šljive na vrhu.

Upamtimo da sadašnjost, naše dozvole i zabrane, naše slobodno vreme ili vreme koga nema već čine deo sećanja naše dece.

 

Čega želimo da se naša deca sećaju kada odrastu?

 

 

Tekst pripremila Marija Stanojević

Развојне норме

Štampa
PDF
Развојне норме!?

 

Као родитељи често се запитамо да ли је развој наших малишана уредан? Да ли се функиције попут интелектуалних, моторичких, сензорних, тј. свих менталних функција, развијају нормално?

Постоје развојне норме. Помоћу њих, сваки родитељ може да се усмери и орјентише у смеру нормалног и уредног развоја свог малишана. Пре свега, треба знати да развојне норме нису строги показатељи нечијег тренутног стања. Исто тако оне не представљају оно , што дете мора да постигне у одређеном узрасту.

Некада се дешава, да се ми, као родитељи, забринемо без разлога. Опет се подсећамо, да је сваки говорно- језички развој зависи од ране стимулације, која је од великог значаја, а исто тако, је и битан показатељ за прогнозу логопедског третмана.

cute-infant-boy-with-apple-100283270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овде ћемо се осврнути на развојне норме које се односе на говорно- језички развој:

 

Од 0 до 2 месеца

- Звонко плаче;

- Реагује на изненадне звуке и шумове;

- Добро гута;

- Добро вуче док сиса;

- Добро одвара и затвара уста.

Од 2 до 4 месеца

- Реагује на звукове, окрећући главу према према извору звука;

- Појава групе гласова Д,Г,Б;

- Гукање као облик распевавања;

- Продукција гласова БА, КА, ГА;

- Појава безвучних плозива П, Т;

- Код вокализацие трећег гласа додаје се вокал или консонант

( еае...б, еае....у...);

- Зауставља поглед на мајчиним очима ( посматра покретање мајчиних усана, приликом њеног обраћања ).

 

Од 4 до 6 месеци

- Повезивање вокала у слогове;

- Прати погледом кретање предмета;

- Примећује ситне предмете који се налазе на столу;

- Подизање језика;

- Овладавање основним покретима артикулационих органа;

- Појава гласова Х, Ф, В из групе фрикатива;

- Одређеном вокализацијом или гукањем даје до знања да је препознало мајку;

- Врши модулацију гласа, као при певању;

- Приликом певања дете врши промену дужине, јачине и висине гласа;

- Гласно се смеје, у неким тренуција задовољство изражава и кроз вриштање.

 

Од 6 до 8 месеци

- Правилно локализује извор звука;

- Плаче уз изговарање м...м...м...мммм;

- Све више неразумљиво брбља;

- Јасно спаја два слога ( ба-ба, та-та...)

- Разуме реч: НЕ!;

- Разуме и одазива се на сопствено име;

- Пљеска рукама.

 

Од 8 до 12 месеци

- Аудитивна перцепција је усмерена на гласове матерњег језика;

- Изговара одређени број фонема, тј. фонемских скупова;

- Формира слогове, које понављањем претаче у речи;

- Формирају се речи које су асоцијација за одређене људе и предмете;

- Појава прве смишљене речи ( мама, тата...);

- Покушава да изговори нове речи;

- Слуша и имитира звукове из своје околине;

- Уме да покаже: ,, Где је паметна глава? ,, или ,, Где зека пије воду ? ,, ;

- Зна да таши;

- Добри покрети жвакања и гутања;

- Разуме наређење ,, Дај ми то..,,;

- Извршава налоге: ,, Дођи,, , ,, Немој,, ;

- Речник се увећава за око 200 речи.

 

Од 1 до 2 године

- Прави просте реченице, тј. спајање именице и глагола ( Мама дај, Тата иде...);

- Именује предмете на захтев;

- Препознаје предмете на слици ( кућа, маца, куца...);

- Употребљава ружне речи;

- Одговара на питање ,, Како се зовеш?,, ;

- Одговара на питање ,, Како пас лаје?,, ;

- Тражи речима да једе и да пије;

- Саопштава своје жеље и намере;

- Аграматичне реченице;

- Има речник од просечно 300 речи;

- Зна да именује неколико основних боја;

- Води разговор са играчкама;

- Показивање делова тела;

- Може да слуша приче и да посматра слике које су везане за дату причу.

 

3 година

- Може да броји до три;

- Понавља два од три бесмислена слога;

- Себе зове именом;

- Користи заменицу ЈА;

- Може да упоређује одређене боје;

- Зна да рецитује песмицу;

- Од шест показаних предмета, дете тачно именује три;

- Показује прстима колико има година;

- Правилно црта круг;

- Има фонд од 600 до 800 речи;

- Употребљава прилоге, предлоге и придеве;

- Именује једноставне радње;

- Користи негативне реченице;

- Разуме питање: ,, Шта лети,шта скаче,шта плива?,, ;

- Поставља питање: Ко, Шта....

 

4 године

- Речник садржи од 1200 до 1500 речи;

- Понавља три од пет бесмислених слогова;

- Броји до пет;

- Говори о догађајима;

- Показује леву и десну страну;

- Зна да нацрта квадрат;

- Зна песмице од две и три строфе;

- Имитира говор и понашање одраслих;

- Комбинује предикат и објекат;

- Пажња детета тј. његова игра може да траје до 10ак минута;

- Игра се измишљених игара;

- Зна да разликује супротности ( велико- мало, бата- сека, отворено-затворено, пуно-празно..);

- Користи придеве који се односе на величину;

- Правилно употребљава прошло време: Видео, седео, ишао...;

- Прича причу на основу слика;

- Погађање ствари, на основу употребне дефиниције.

 

5 година

- Потпуно граматичан говор;

- Речник се састоји од 1800- 2200 речи;

- Правилно изговара све гласове матерњег језика ( са 5,5 година);

- Разликује јутро од вечери;

- Правилно и по редоследу препричава причу;

- Броји у низу до десет;

- Познаје сва четири годишња доба;

- Може да понови четири од пет бесмислених слогова;

- Зна да нацрта троугао;

- Зна да разликује основне боје;

- Може да изврши три узастопна наређења;

- Постављање питања: Када , Како? ;

- Пажљиво слуша причање приче и до пет минута;

- Разуме поређење; лепо, лепше, најлепше;

- Може да опише предмет, играчку и слику.

 

6 година

- У речнику има преко 2000 речи;

- Правилно изговара све гласове матерњег језика;

- Препознаје римовање речи;

- Употребљава речи које се односе на след догађаја: пре и после;

- Зна да броји до 10, унапред и уназад;

- Користи речи: јуче, сутра, јутро, подне;

- Проналази реч у пару супротности;

- Зна да наброји дане у недељи;

- Може да користи и до 15 синонима за ,, ИЋИ,, (ходати, марширати, скакати, трчати, јурити...);

- Користи просто проширене реченице;

- Разуме значење речи ,,у средини,, или ,,између,, ;

- Зна да напише своје име;

- Зна да каже своје име и презиме.

 

7 година

- Правилно изговара све гласове матерњег језика;

- Распон активног речника је о 3000 до 4000 речи;

- Реченица се састоји од 7 до 10 речи;

- Објашњава нешто на питање:,, Зашто,, ;

- Састаља приче на задату тему;

- Зна да броји до 20, унапред и уназада;

- Слике описује сложенијим појмовима;

- Врши анализу и синтезу речи од 4,5 гласова;

- Прави разлику између годишњих доба;

- Може да користи и до 23 синонима за ,, ИЋИ,, ;

- Пита за значење непознате речи;

- Зна да каже своју адресу, број телефона....;

- Зна да пише и да ћита властито име и презиме;

- Разговара са групом вршњака о сличним искуствима.

Ово су пре свега неки од показатеља правилног и уредног говорно- језичког развоја. Ако сматрате да Ваше дете у неким ставкама или у већини свега што је наведено, заостаје, или не испуњава неке од ових показатеља, потребно је да се посаветујете са вашим логопедом, који ће Вам дати објашњења и упуства која требате следити.

 

Тамара Васић

мастер дефектолог- логопед

Родитељи, хајде да вежбамо!

Štampa
PDF
 

Често се запитамо, како да квалитетно проведемо слободно време са нашим малишанима, а да управо то време буде и едукативног карактера!?

Из мог угла гледања, сваки тренутак може да буде квалитетан, само ако ми, као родитељи, нашим малишанима пробудимо интересовања и њихове жеље. Постоје неке занимљиве вежбице које можемо и код куће да радимо, а у исто време и да вежбамо.

Оно што деци може бити јако занимљиво јесу вежбице дувања! У те вежбице одразумевамо:

·     дување балона

·     дување свећица на торти

·     имитирање ветра

·     дување исцепканих папирића ( направите такмичење у дувању папира! )

·     дување фруле

·     дување кроз сламчицу ( ставите сламчицу у воду, нека деца осете грготање воде)

·     дување пиштаљке

 hajde_da_se_igramo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Исто тако, вежбе попут имитација емоција, могу бити занимљиве!

·       Имитирање емоције страха ( исколачених очију, отворених уста )

·       Имитирање емоција туге ( опуштеног лица, уста накривљена на доле )

·       Имитирање емоција среће

-Осмех остворених уста ( да се виде зуби )

-Осмех затворених уста

- Осмех благо отворених уста

- Осех широко остворених уста

·       Имитирање љутости ( обрве искривљене, наборано чело, озбиљно или нарогушено лице, зуби стиснути )

Постоји и мноштво других вежби које се могу извести испред огледала!

·       Слање пољубца

·       Подизање обрва

·       Плажење језика

·       Савијање језика на доле

·       Савијање језика на горе

·       Облизивање

·       Напумпавање образа

·       Развлачење усана у осмех

·       Грицкање горње усне

·       Грицкање доње усне

·       Цоктање ( зуби стиснути )

·       Гурање језика у један образ

·       Гурање језика у други образ

·       Постављање језика иза горњих зуба

·       Постављање језика иза доњих зуба

·       Грицкање језика

 

Поред вежбица које смо навели, можемо да се позабавимо и прстићима наших малишана.То тек може да буде занимљиво.

Хајде да правимо слике, тако што ћемо нашим прстићима шарати по песку, брашну, снегу...Исто тако, цепкање папирчића, лепљење, убацивање зрневља ( пасуљ, грашак, пиринач ..) у флашу. Такође можемо користити тесто или пластелин, и са такви материјалима, вежбати прстиће и правити необичне облике.

Све ове вежбице прстићима могу да пробуде нервне завршетке на врховима прстију, који су директно повезани са говорно- језичким центрима који се налазе у левој хемисфери мозга, што је и научно доказано!

Такође у вежбице за прстиће можемо подразумевати и имитирање одређених покрета, као што је пљескање, тапшање, пуцкетање!

Све ове вежбице захтевају од детета прецизност и пажњу, што додатно подстиче развоју дететове концентрације!!!!

Вежбице које смо навели, могу се примењивати у раним узрастима наших малишана.Прве вежбице које смо навели су јако корисне у смислу вежбања мишића усана, језика и читаве орално- фацијалне регије. Јачањем претходно поменутих мишића, дете прецизно и правилно касније изговара гласове.

Зато драги родитељи, хајде да вежбамо!!!!!

 

Тамара Васић

Mастер дефектолог- логопед и део тима Дете плус

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta roditelji i staratelji mogu učiniti kako bi pomogli deci današnjice u susretu sa stvarnim svetom?

Svi mi, odrasli ljudi vrlo smo svesni, pre svega, brzine, a onda i kompleksnosti odnosno komplikovanosti modernog načina života u svetu, svetu u kom mi danas živimo. Uistinu nije čudno što sve više nas razmišlja o tome kako pripremiti dete za svet u kom odrasta, sa kojim alatima ga podržati da se jednog dana snađe u upravo tom svetu. Ipak, imajte povjerenja, jer ima načina! Postoji nekoliko vrlo jednostavnih alata koji vam mogu pomoći na tom putu.

Kako je došlo do ovog stanja u kom je svet danas? Koje su to najznačajnije pojave koje su učinile da smo ovde gde jesmo?

1. Mehanizacija - ne samo da svakodnevno za obavljanje gotovo svih stvari koristimo mašine ili uređaje, nego većina stvari koje uopste koristimo jesu upravo uređaji!

2. Urbanizacija – većina nas živi u gradovima, gradskim naseljima ili ih redovno posećuje

3. Kompjuterizacija i elektronizacija – sve veći deo vremena provodimo sa kompjuterima ili elektronikom, kao neizostavnim sredstvima komunikacije ili zabave (telefoni, mobilni telefoni, tableti, TV uređaji)

Šta za našu decu predstavljaju ove tri pojave – koju ulogu igraju u njihovim životima?

Poznato je da deca u procesu odrastanja, sve vreme sazrevanja, upravo stvaraju slike o tome kako svet koji ih okružuje funkcionise i kako se mi odrasli ponašamo u tom svetu – mi, odrasli deci pružamo sliku o odraslom čoveku koju oni memorišu u sebi i toj slici teže.

Postepeno, u skladu sa fazama razvoja, deca stvaraju svoju vezu sa svetom, odnosno razumevanjem okoline, a preko nje i sveta, kroz dodir, onda kroz vid, a onda i kroz pokret, kroz kretanje i komunikaciju s okolinom. I upravo su spomenute slike koje deca stvaraju kroz faze razvoja temelj njihovih ličnih stavova i navika.

detee_u_senu

Upoznajmo sada ove tri pojave kroz detetove doživljaje

1. Mehanizacija

Postoje mnogi jednostavni „mehanizmi" – svakodnevna pomagala, poput miksera , ljuštilice krompira čije delovanje, funkciju ili nazovimo to rezultat rada, dete jasno može videti - krompir je oljušten.

Dete nema vokabular, ne može opisati zašto to tako radi, ali takva vrsta pomagala oduševljavaju decu, posebno uzrasta od 5-6 godina, jer deca uživaju u tome da vide kako nastaju stvari – uživaju u čaroliji da krompir postaje drugačiji. Ova jednostavna pomagala koristimo svakodnevno, doslovno kao produžetke našeg tela, naših prstiju koji takvu radnju sami ne mogu obaviti.

Uređaji su danas sve kompleksniji i mnogo komplkovaniji u svojim funkcijama, ali je rukovanje i njihovo korišćenje vrlo jednostavno, toliko pojednostavljeno da čak i vrlo mala deca mogu pokrenuti većinu današnjih uređaja i naučiti kako se koriste. Međutim, deca ne znaju ništa o tome kako rade ti uređaji , jedino što znaju je konačan rezultat njihovog rada. Dakle, deca u ovom slučaju nemaju vlastito razumevanje kako nešto radi i stvara se slika da je svet, okolina, prepuna stvari koje rade bez toga da mi, ljudi znamo zašto rade i kako to rade.

2. Urbanizacija

Razmislimo malo o tome šta grad nudi deci? Kaleidoskop doživljaja, zvukova, boja i mirisa. Gradski promet donosi deci zabrane, upozorenja, prepreke i instrukcije. Okruženje nepoznatim ljudima donosi im još više ograničenja i konfuzije. Maloj deci, urbani svet može biti mesto gde čovek nema vremena za pronalaženje smisla stvarima ili stvaranje odnosa sa stvarima ili ljudima. U deci se stvara slika da je svet stalno u gužvi, užurbanosti i da ljudi međusobno ne komuniciraju.

3. Kompjuterizacija i elekronizacija

Ovo je dimenzija iznad mehanizacije zbog dodatnog elementa vizuelne, virtuelne slike sveta koji se nudi deci. Stvarni svet je mnogo bogatiji, celovitiji i traži puno više angažmana od nas u odnosu na to što virtualni svet servira. Kada dete čuje pročitanu priču ono stvara svoje unutrašnje slike i dok to radi, dete vežba, bez napora, vlastiti imaginacijski mišić koji će mu kasnije, u zrelijoj dobi omogućiti fleksibilno i kreativno razmišljanje, a koje će mu pak pomoći da se snađe u svetu u skladu sa njegovim unutrašnjim potrebama.

Priče i crtaći sa TV-a i CD-a mu pružaju sliku kako je potpuno zadovoljavajuće da iskustvo deteta bude površno, dvodimenzionalno i da zabava dolazi unaprijed servirana i pripremljena od strane elektronske industrije.

Alati za pružanje dobre podrške našoj djecu

Deca su u svojim ranim godinama vrlo zauzeta pretvaranjem vlastitih iskustava u temelje za svoju budućnost. Zadatak roditelja i odgajatelja je da pruže deci što kvalitetnija iskustva u uslovima u kojima žive.

Pružimo im kvalitetnu zaštitu!

Zaštititi decu znači nežno ih upoznavati sa okolinom odnosno svetom. Započnimo sa jednostavnim iskustvima/podražajima koja ona mogu razumeti. Iskustvima koja će razviti zdrave slike o svetu i o tome kako on funkcioniše.

To konkretno znači, uvesti što više praktičnog u njihov život kroz vreme provedeno u vlastitom domu, u porodici ili komšiluku. Dozvolite svom detetu da kroz rutinske radnje, kroz ponavljanje radnji u kući, s porodicom ili u bližem okruženju, produbi proživljeno, naučeno i konsoliduje sliku sveta jer će na taj način doživeti svoju okolinu kao sigurno i predvidljivo mjesto.

Npr. odlaženja u iste šetnje, igranje istim igračkama, slušanje istih priča, ponavljanje istih rituala za jutarnje buđenje, obroke ili odlaženje na noćno spavanje. Ovo čini život jednostavnijim i manje stresnim za celu porodicu.

Dajmo im jasne granice i slobodu unutar tih granica!

Kada granice i limite postavlja odrasla osoba od poverenja dete se osjeća zbrinuto i sigurno. Osećaju da su u sigurnim rukama i da su vođeni. Takođe, dete se kroz odnos s osobom kojoj vjeruje , a kroz postavljene granice koje odrasla osoba brani doslednošću, uči samokontroli. Dete uči kroz imitaciju i mi odrasli smo model koji pokazuje šta je ispravno i prihvatljivo, a šta nije. Granice moraju biti jasne, pravila kreirana s toplinom, a i zdrav humor nije na odmet. Takođe, vrlo je važno imati razumevanje za to da je detetov zadatak da pokušava da pomeri granice i zaobilazi pravila.

U prostoru i okolini gde su granice jasne, dete se kreće u slobodi između tih granica. Dete će kroz osećaj sigurnosti koje dobija iz postavljenih granica sposobno uživati u vlastitoj slobodnoj igri.

Za bebe to znači da ležeći na leđima na sigurnoj podlozi otkriva prstiće na nogama, dok za stariju decu to znači da sa predmetima koji su na raspolaganju slože svoj brod i zaplove gde god žele. Deca kroz slobodnu igru uče upravo ono što im je u tom trenutku najpotrebnije, na najugodniji i najprirodniji način - kroz pokret, komunikaciju i imaginaciju.

Šta je važno znati o razvoju djece?

Deca sporo izrastaju u svoja odrasla tela, u svoje odrasle emocije, misli i razumijevanja. Sve do oko sedme godine celi svet, sva okolina je živa i oni uče iskustveno, mnogo više nego kroz objašnjavanja i teoretisanja. Deca ne razumeju apstraktne pojmove, pojmove sa kojima se ne mogu povezati, ali su zato oduševljena kada iskuse, odnosno otkriju istinite, smislene, povezujuće doživljaje.

 

Osnovni alati koji nam pomažu u vaspitavanju

Sada ćemo proći kroz osnovne vaspitne alate koji trebaju da budu u fokusu danas vrlo zauzetih roditelja i staratelja.

Radite na i sa ritmom, ponavljanjima i ritualima

Funkcionišite u smislenom ritmu kroz dane, tako da se deca ne iscrpe radeći ono što se od njih traži. Ritam spavanja, budnosti, aktivnosti, obroka, učiniće život sretnijim i lakšim. Ponavljanje uči decu sigurnosti, a samim time i svet postaje sigurno mjesto. Rituali koje ponavljamo, poput priče pre spavanja uče decu kako su svet i ljudi u njemu vredni našeg truda i kako se o njima treba brinuti. Ovo mogu biti najjednostavnije i najpraktičnije svakodnevne stvari poput: Uvek podigni rukave pre pranja ruku, pričanje priče pre spavanja, pevanje uspavanke, izricanje jutarnjeg pozdrava...

Pružite detetu prostor i vrieme za igru s jednostavnim stvarima kod kuće i u prirodi

Igra je nešto što prirodno izvire iz dece i ona igra koju oni odaberu je važna za njihov razvoj. Ako je igra sigurna i socijalno zdrava tada nije potrebna intervencija i vođstvo odraslih. Komplikovane igračke i igre bazirane na odraslom načinu razmišljanja mogu biti vrlo limitirajuće. Igra u vrtu, u parku, šumi ili na plaži stimuliše kreativnost, upornost i istrajnost ,a ujedno zadovoljava i ispunjava djecu.

Vjerujte vlastitim znanjima o detetovim potrebama

Vi ste stručnjaci sa godinama iskustva za brigu o svome telu, ali deca su prilično nova u tom području i još vrlo neiskusna. Vi znate šta oni trebaju obući i jesti i koliko trebaju da spavaju. Verujte ovim svojim znanjima.

Uključite dete u svakodnevne aktivnosti

Pripremanje stola prije obroka i čišćenje nakon obroka, kao i briga o domu je deo stvarnog sveta i ima velik značaj za dete. Uključite dete u aktivnosti spremanja, čišćenja, brige oko kuće. Ovo pomaže kako bi kasnije, u tinejdžerskoj i odrasloj dobi osoba, barem podsvesno znala kako se obroci ne spremaju sami i kako se kuća ne čisti sama od sebe.

Posmatrajte svoju decu i svoja pitanja ponesite u san

Razumevanje činjenice kako granice i porodična pravila evoluiraju u skladu s time kako dete raste i razvija se, proizlazi iz posmatranja dečije igre. Upravo to posmatranje vam može biti od velike pomoći . Ako niste sigurni oko nekih odluka koje treba da donesete u vezi sa svojim detetom, dajte sebi vremena da dođete do odgovora upravo kroz posmatranje. Odlična tehnika je i postaviti pitanje pre spavanja i ujutro će odgovor biti tu.

Svet je dobar!

Nama odraslima ova tvrdnja može biti problematična, ali deci do 7. godine moramo pružiti sliku kako je svet dobar. To im daje sigurnost i smisao. Na taj način deca uče i otkrivaju u skladu sa vlastitim mogućnostima i granicama. Kako rastu, deca će otkrivati da svet nije uvek dobar, ali čvrstoća ugrađenih temelja u ranom djetinjstvu dati će im sigurnost i istrajnost i mogućnost da pokušaju svet učiniti boljim. Ima li većeg dara kojeg mogu poneti u budućnost?!

 

 

Tekst je pripremila Vernesa Šaran iz dečijeg vrtića "Šumska vila" iz Zagreba, na osnovu predavanja Jill Taplin (Valdorf pedagoga, koja predaje na studijama Valdorf pedagogije u Velikoj Britaniji)

Тепање- као лош говорни модел?!

Štampa
PDF
Деца упознају свет око себе, искључиво преко искуства која стичу од окружења. Познато је да говор има социјалну функцију, тј. да је основно стредство комуникације међу људима и да се самим тим развија само уз константну стимулацију говорних центара у мозгу. Говорно- језички развој се мора остварити паралелно са спознајом света који дете окружује. Деца усвајају говор учећи по моделу.

little-girl-child-10063263Нама, родитељима, најважнији задатак у животу јесте образовање и васпитање своје деце. Зато су наши циљеви веома јасни, тј. да своје дете изведемо на прави пут. То пре свега подразумева, како образовање, васпитање тако и правилан говор. Некада се дешава да се детету обраћамо тзв. бебећим говором, или мазним говором. Родитељи опонашају звукове из околине, скраћују и изврћу речи и фразе. То оправдавају тиме, што се таквом комуникацијом, они уствари приближавају детету.

Пракса је показала да су многе маме изнеле објашњење да оне тепањем, уствари исказују своју љубав према детету. Исто тако, оне су сматрале да je такав облик комуникације, јако сладак и симпатичан.

Хајде да тај начин комуникације заменимо пољупцем, додиром, мажењем,емоцијом...

Упознати смо са тиме да постоје разни узроци поремећаја говора код деце. У овом случају узећемо тзв. неправилан приступ развоју говора код детета у породици. Управо једна од варијанти неправилног приступа је и тепање, односно онда када одрасли у свом говору изврћу речи, или пак изостављају гласове у њима: па онда неће бити душа, већ дуса, пиле, већ пије, срце, већ сце...Управо оваквим примерима ми нећемо доћи до нашег, горе поменутог циља, тј. дететовог правилног изговора. Напротив, оваквим обликом комуникације можемо довести до проблема у изговору наших малишана. Ово уствари " кочи " развој правилног изговора. Дете ће у претходно поменутим ситуацијама, опонашати изговор одраслих, и створити себи неправилан модел од којег усваја говор.

Тепање, као лош говорни модел проузроковаће проблеме у артикулацији гласова, тј.у самом начину изговора гласова. Неправилна артикулација ( дислалија ) се изражава кроз дисторзије, супституције и омисије гласова.

Дисторзије, најчешће срећемо. Oне подразумевају неправилан изговор одређеног гласа, тј. када изговор одређеног гласа мање или више одступа од правилног.

Супституције, су замена гласова у изговору ( нпр. није шума, већ сума, није жаба, већ заба, није чоколада, већ цоколада...). У оваквим случајевима дете глас који није развијен, мења са постојећим.

Омисије, пак подразумевају изостављање једног или више гласова. Није реткост, да срећемо децу, која изостављају више група гласова.

На крају, можемо да повежемо тепање са проблемима у артикулацији,  јер су пре свега проблеми у изговору гласова срединске природе, тј. они зависе од говорног модела.

Зато је важно да ми, родитељи, као и дечје окружење, буду правилан говорни модел, али исто тако и подстицајна говорна средина, јер тада можемо очекивати правилан и успешан говорно-језички развој нашег малишана.

Тамара Васић

Mастер дефектолог- логопед

Мазимо се емоцијама, а не говором

Štampa
PDF

Колико се заиста бавимо децом и на који начин? Почнимо из почетка. Свако новорођенче плачем изражава стање незадовољства, било оно гладно, жедно, или га боли нешто! Некада плач новорођенчета означава потребу за мајчиним додиром. Док са друге стране, стање среће и задовољства изражава осмехом и гукањем.

Свака мајка треба да има присан однос са својим дететом, јер ће само такав однос допринети његовом успешнијем развоју. Управо такав однос почиње још док је дете у мајчином стомаку. Познато је да сваку драж коју осећа мајка, осећа и дете. Дешава се да за време трудноће мајка доживи неки стрес или шок. Како тада дете реагује?

Многе студије су показале да се дете тада згрчи и један известан период утиша. Телесна блискост, пре свега тело о тело, или како се то данас назива тзв. ,, кенгурисање ,,- у првим сатима након рођења је од велике важности.

Телесна блискост остаје важна и неколико месеци након рођења. Веома је важно да сваку активност са дететом пропратимо говором. Док га хранимо, пресвлачимо, спремамо за шетњу.

2014-pregnant-woman-holding-apple

Данас je ситуација битно другачија него раније. Европски систем радног времена, као и савремене технологије, утичу на све мање комуницирања са децом.

Познато је да новорођенче од пар месеци упија велики број информација. Зато је пре свега важно комуницирати од самог почетка па и док је дете у мајчином стомаку.За говорно-језички развој потребно је људско окружење и правилна комуникација. Правилна комуникулација пре свега подразумева комуникацију на матерњем језику детета. Исто тако у пракси се показало да тепање није баш добар пријатељ правилној комуникацији. Зато увек кажемо: '' Мазимо се емоцијама, а не говором.''

Сваки родитељ би требао дневно да издвоји пар сати и да их квалитетно испуни бавећи се дететом. Да ли ће то бити певање песмица, успаванкa, читање, осликавање, смишљање креативних игара, постављање питања и одговарање на иста...? Која год од ових активности, детету ће помоћи у спознаји света око себе и што успешнијем социо-емоционалном и говорно- језичком развоју.

Посебно је вазно истаћи да дете у првим месецима по рођењу разазнаје мајчин глас, и реагује на њега. Исто тако оно реагује на ритам и интонацију говора. Зато треба да се обраћамо што емотивније, лагано,смиреним гласом. Просто да наше дете ''милујемо говором ''.

Касније када дете почне да гуче и да се слоговно изражава, ми смо ту да помогнемо развоју комуникације, и то уз опонашање покрета ( '' Па-па '' ). У ситуацијама, када дете почне да показује прстом на одређене предмете, не би било добро, одмах трчати и доносити му показани предмет, већ тражити од детета да речима искаже оно што жели добити. Наравно, у колико је мало дете, онда смо ми ту да изговоримо који је то предмет и чему је он намењен ( '' То је књига '', '' Желиш ли књигу? '', '' Сад ћемо да је отворимо и да читамо...'' )Будимо креативни, јер обављањем сваке активности са нашим дететом, ми у њему будимо жеље и инетересовања. Ако довољно добро познајемо наше дете, неће нам бити тешко да пробудимо његове интересе, и да га подстакнемо да уз помоћ креативних игара, учи и стиче знања.

 

Текст припремила Тамара Васић

Mастер дефектолог-логопед и део тима Дете плус

 

Svaki dan sa sobom nosi priliku da svesno ili nesvesno i neplanirano uđemo u konflikt, a svaki konflikt nam pruža priliku za lični razvoj.

Još od najmlađih dana izloženost optimalnoj dozi frustracije obezbeđuje normalan razvoj. Tako će beba plačem tražiti majku da zadovolji njenu potrebu za hranom. Ako majka nije tu istoga trenutka, beba će doživeti malu frustraciju, ali će takođe shvatiti da majka nije deo nje, što je jedna od prvih lekcija koje treba uspešno savladati.

Vreme kada dete polazi u vrtić sa sobom nosi nove izazove. Dete naviknuto na sigurnost poznatog okruženja sada treba da prihvati obdanište, kao mesto koje nije sigurno na način na koji je to dom, kao mesto u kome vladaju drugačija pravila, ali koje istovremeno pruža priliku za sticanje novih veština, posebno socijalnih.

Ako dete već nije bilo značajnije izloženo druženju pre ulaska u kolektiv, u vrtiću može doći do prvih neslaganja sa vršnjacima, koja neće biti rešena na, kako je do tada bilo, "roditeljski način". Dete koje je do sada bilo usredsrđeno na sopstvene potrebe, mora da nauči još jednu važnu lekciju socijalizacije. Kontakt sa drugom decom je prilika da dete uvidi da je u životu potrebno praviti određene kompromise, ako želimo da se slažemo sa drugima. Takođe, dete ima priliku da shvati kako funkcionišu odnosi u grupi i može biti motivisano da se bori za svoje mesto u istoj. Konflikti koje je dete uspešno prevazišlo u prethodnim razvojnim fazama služe kao osnova za savladavanje novih razvojnih faza.

TotallyFreeImages.com-422476-Standard-preview

 

Ono što sledi jeste preporuka uz deo poglavlja iz knjige "Pametno dete - bogato dete" autora Roberta Kiosakija (izdavač Finesa), koji na topao i duhovit način priča o svom iskustvu izloženosti vršnjačkom nasilju u periodu osnovne škole, o lekcijama kojima nas uče roditelji, i možda najvažnije, o tome da krajnosti ne daju prava rešenja.

"Brine me današnji veliki broj porodica s jednim roditeljem. To što sam uz sebe imao i oca i majku bilo je veoma važno za moj razvoj. Na primer, bio sam veći i teži od većine dece i moja mama se uvek pribojavala da ću tu svoju veličinu iskoristiti tako što ću postati siledžija. Stoga je uvek naglašavala da je potrebno da kod sebe razvijem ono što bi ljudi danas nazvali „ženskom stranom". Kao što rekoh, bila je ljubazna i puna ljubavi i želela je da i ja budem isti takav. I bio sam.

Jednog dana, kad sam u prvom razredu na tromesečju doneo kući izveštaj s ocenama, na njemu je učitelj dopisao: „Robert mora da nauči da se brani. Podseća me na bika Ferdinanda (onog iz priče o snažnom biku koji je, umesto da se bori s toreadorom, seo usred arene i počeo da miriše cveće koje su ovome bacali obožavaoci, a koja je, slučajno, bila jedna od omiljenih priča moje majke, koju mi je često čitala pred spavanje). Svi dečaci se iživljavaju na njemu i maltretiraju ga, mada je Robert mnogo krupniji od svih njih.Kad je moja majka pročitala ovo, bila je zadovoljna. Međutim, kad je moj otac došao kući i pročitao izveštaj, pretvorio se u pobesnelog bika, bez i najmanje sklonosti ka mirisanju cveća: „Šta ovo znači, da te drugi dečaci maltretiraju? Zašto im to dozvoljavaš? Pretvaraš li se ti to u slabića?" rekao je, više primećujući opasku o mom ponašanju nego moje ocene. Kad sam mu objasnio da se samo pridržavam majčinih uputstava, otac se okrenuo prema njoj i rekao: „Mali dečaci su siledžije. Za svu decu je važno da nauče kako da izadu na kraj sa siledžijama. Ako to ne nauče na vreme, onda često i kao odrasli dozvoljavaju da ih drugi maltretiraju. Ljubaznost jeste jedan od načina borbe sa siledžijama, ali isto tako je to i uzvraćanje, ako i kad ljubaznost nije delotvorna". Okrenuvši se prema meni, otac me upita: „A kako se ti osećaš kad te drugi uzmu na zub?" Briznuvši u plač, odvratio sam: „Grozno. Osećam se bespomoćno i bojim se. Ne želim da idem u školu. Hteo bih da im uzvratim, ali u isto vreme bih. hteo da budem dobar i ponašam se onako kako želite ti i mama. Mrzim da me zovu 'debeli' i 'Dambo' i da me maltretiraju. A najviše mrzim kad samo stojim i trpim. Stvarno se osećam kao šonja i kukavica. Čak mi se i devojčice smeju zato što samo stojim i plačem". Moj otac se ponovo okrenuo prema majci i pogledom joj dao do znanja da mu se ne sviđa to što čuje. ,,A šta bi želeo da uradiš?" upitao me je. „Želeo bih da im vraćam", odvratio sam. „Znam da mogu da ih sredim. Oni su samo male siledžije koje se iskaljuju na drugima, a mene vole da zadirkuju zato što sam najveći u razredu. Svi mi kažu 'ne udaraj ih jer si veći od njih' ali ja mrzim to što samo stojim i trpim. Hteo bih da uradim nešto. A oni znaju da im neću ništa i zato me stalno maltretiraju pred svima. Voleo bih da ih dohvatim i izbijem im zube". „Da se razumemo, neću da ih biješ", rekao je tiho moj tata. „Ali hoću da im na bilo koji drugi način pokažeš da više ne mogu da se iživljavaju na tebi. Upravo učiš veoma važnu lekciju o samopoštovanju i borbi za svoja prava. Jedino nemoj da ih biješ. Upotrebi svoj um i nađi način da im pokažeš da više ne mogu da se iživljavaju na tebi". Prestao sam da plačem. Brišući oči, osetio sam kako se u mene polako vraćaju hrabrost i samopoštovanje. Bio sam spreman da se vratim u školu.

Sledećeg dana su moji roditelji bili pozvani da dođu u školu. Učitelj i direktor škole bili su vrlo uznemireni. Ušavši u kancelariju, roditelji su me zatekli kako sedim na stolici u uglu, sav isprskan blatom. „Šta se desilo?" upitao je moj otac pošto je seo.

„Dakle, ne mogu da kažem da dečaci nisu to i zaslužili", rekao je učitelj. „Znao sam da će se nešto promeniti pošto sam vam napisao ono na Robertovom izveštaju."

„Da li ih je tukao?" upitao je otac zabrinuto.

„Ne, nije", odvratio je direktor. „Sve sam video. Dečaci su počeli da ga zadirkuju. Ovaj put, međutim, Robert im je rekao da prestanu, umesto da samo stoji i ćuti. Ali oni su ipak terali dalje. On im je strpljivo tri puta ponovio da prestanu, a oni su ga samo još žešće zadirkivali. Robert se tada odjednom vratio u učionicu i pokupio njihove torbice s užinom, da bi ih napolju sve istresao u veliku baru punu blata. Dok sam ja žurio prema njima s druge strane dvorišta, dečaci su napali Roberta. Počeli su da ga udaraju, ali on nije uzvraćao udarce."

„Šta je uradio?" upitao je moj otac.

„Pre no što sam uspeo da stignem i prekinem svađu, Robert je zgrabio dvojicu dečaka i gurnuo ih u onu istu baru. Tako se isprskao blatom. Njih sam poslao kući da se presvuku, jer su bili mokri do gole kože."

„Ali, nisam ih tukao", javio sam se ja iz svog ćoška.

Otac mi je dobacio pogled i stavio prst na usne, pokazujući mi da treba da ćutim, a zatim se okrenuo direktoru i učitelju i rekao: „Porazgovaraćemo s njim o ovome kod kuće."

Direktor i učitelj su klimnuli glavom, a učitelj je dodao: „Drago mi je što sam video sve što se dešavalo protekla dva meseca. Da ne znam šta je dovelo do ovog kupanja u blatu, ukorio bih samo Roberta. Međutim, budite sigurni da ću pozvati na razgovor i roditelje ostalih umešanih dečaka. Ne odobravam da se dečaci i njihova užina bacaju u blato, ali nadam se da će ovo biti kraj iživljavanju i maltretiranju s njihove strane."

Sledećeg dana, upriličen je susret između mene i druga dva dečaka. Raspravili smo šta smo imali i rukovali se. Tog dana, na velikom odmoru, prilazila su mi druga deca, rukovala se sa mnom i tapšala me po leđima. Čestitali su mi što sam se usprotivio dvojici siledžija, koji su se i na njima često iživljavali. Zahvalio sam, ali sam im rekao: „Treblo bi da naučite da bijete svoje bitke. Ako ne naučite, celog života ćete biti kukavice koje će dozvoljavati da ih drugi maltretiraju." Moj otac bi se ponosio da je čuo kako im ponavljam predavanje koje je on meni održao. Od tada, prvi razred je postao mnogo prijatniji. Stekao sam mnogo vrednog samopouzdanja, zadobio poštovanje svojih drugova iz odeljenja, a najlepša devojčica je postala moja devojka. Najzanimljivije od svega, međutim, jeste to što sam se naposletku sprijateljio i s onom dvojicom siledžija. Naučio sam kako da sredim situaciju tako što ću biti jak, umesto da budem slab i trpim strah i maltretiranje.

Tokom sledeće nedelje od oca i majke sam naučio nekoliko važnih lekcija na osnovu incidenta s blatnjavom barom. To je bila vruća tema za vreme večere. Naučio sam da u životu nema pravih i pogrešnih odgovora. Naučio sam da u životu valja donositi odluke i da svaka odluka sa sobom nosi i posledice. Ako nam se ne dopada odluka i posledica koju donosi, onda treba da donesemo drugačiju odluku, koja će imati drugačiju posledicu. Iz događaja s blatnjavom barom, od majke sam naučio da valja biti dobar i prijatan, a od oca da valja biti jak i spreman da uzvratiš. Naučio sam da previse jednog ili drugog, ili samo jedno bez drugog, može da bude ograničavajuće. Baš kao što previše vode može da ubije biljku koja umire od žeđi, mi ljudi u svom ponašanju često odlazimo u jednu ili drugu krajnost. Kao što je rekao moj otac one večeri kad smo se vraćali iz direktorove kancelarije: „Mnogi ljudi žive u crno-belom svetu, ili svetu 'dobrog' i 'lošeg'. Mnogi bi ti savetovali da nikad ne uzvraćaš, dok bi ti drugi savetovali da svaki put uzvratiš. Medutim, ključ uspeha u životu je ovaj: ako moraš da uzvratiš, moraš i da znaš tačno koliko jako da uzvratiš. Za to je potrebno mnogo vise inteligencije nego za puko 'vrati im' ili 'nemoj im vratiti'."

Moj otac je često govorio: „Istinska inteligencija nalazi se u spoznaji šta je primereno, radije nego prosto šta je dobro ili lose." Kao šestogodišnji dečkić naučio sam od majke da moram da budem dobar i prijatan, ali sam naučio i da je moguće biti previse dobar i prijatan. Od oca sam naučio da budem jak, ali sam naučio i da svojom snagom treba da raspolažem inteligentno i primereno situaciji. Često kažem da medalja ima dve strane. Nikad nisam video neku koja ima samo jednu. Međutim, previše često zaboravljamo na tu činjenicu. Često mislimo da je ona strana na kojoj se nalazimo jedina strana ili ispravna strana. Možda smo tada pametniji i možda zaista znamo činjenice, ali možda time i ograničavamo svoju inteligenciju."

 

Ne postoji čaroban recept za rešavanje konflikata, ali svest o tome da konflikti jesu deo našeg života i da su tu kao smernica i prilika za razvoj, može nam pomoći da sagledamo njihove pozitivne strane i da učimo iz njih.

 

                                                                                                      Tekst pripremila Marija Stanojević

Razred-slagalica

Štampa
PDF

Razred – slagalica je tehnika rada u učionici, osmišljena radi smanjivanja predrasuda i podizanja samopoštovanja dece. Tehnika podrazumeva da se učenici podele u nekoliko, idealno, šestočlanih grupa. Lekcija koja je predviđena za obradu na času narednog dana, podeli se na šest delova, tako da svaki učenik dobije jedan deo pisanog materijala.

Na primer, ako je nastavnim planom predviđeno da se učenici upoznaju sa istorijom Antilčke Grčke, gradivo se podeli na šest delova. Svaki od šest učenika posedovaće jedinstveni i važan deo informacija koji se, baš kao komadići slagalice, moraju složiti zajedno da bi se dobila cela slika. Svaki od učenika u grupi priprema svoj deo i podučava ostale članove grupe, koji nemaju pristup njegovom delu materijala.

Članove grupa u kojima učenici zajednički rade na savladavanju i prezentovanju gradiva treba rotirati kako bi učenici imali priliku da se međusobno bolje upoznaju i sarađuju. Rezultate treba pratiti na nivou nekoliko radnih nedelja.

Slagalica-opt

Pored zajedničkog savladavanja gradiva, koji pruža osećaj pripadnosti grupi, razred-slagalica doprinosi prevazilaženju izazova javnog nastupa, sa kojim su učenici često suočeni. Negativna iskustva vezana za izlaganje pred većom grupom, uključujuči odgovaranje, ostavljaju traga na samopouzdanje dece, što se ogleda u najrazličitijim aspektima života, od odnosa prema sebi, interakcije sa drugima i izlaženja na kraj sa problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Dakle, ako učenik ima problem sa izlaganjem, u interesu drugih učenika je da budu strpljivi, da ga ohrabre i prijateljski postavljaju pitanja koja će učeniku olakšati iznošenje znanja. 

Za razliku od tradicionalnog razreda, u kom se deca često međusobno nadmeću, u razradu-slagalici učenici zavise jedan od drugog i upućeni su jedni na druge. Kroz pomenutu tehniku, deca počinju u većoj meri da poklanjaju pažnju jedni drugima i pokazuju međusobno poštovanje. Deca koja su pokazivala nizak nivo samopouzdanja i posledično inicijative, reaguju tako što postaju opuštenija i uključenija, što rezultira poboljšanjem njihove sposobnosti komuniciranja.

Jedan od razloga za delotvornost ove tehnike je to što se kroz saradnju brišu granice između sopstvene i tuđe grupe, te stvara osećaj pripadnosti celini.

Pored toga, delotvornost se može objasniti i efektom „činjenja usluga“. Naime, socijalna psihologija daje objašnjenje prema kome, nakon ponašanja u korist drugih, razvijamo pozitivna osećenja prema onima kojima smo pomogli.

Tehnika razreda-slagalice prvi put je testirana 1971. godine u Americi, država Teksas, u vreme kada je ukinuta segragacija u školama. Razlog za primenu ovog pristupa su bili otvoreni sukobi i netrpeljivost učenika različite rasne pripadnosti. Posle niza istraživanja procesa obrazovanja, pokazalo se da saradničko učenje predstavlja jedan od najdelotvornijih načina za poboljšanje odnosa između učenika, uvažavanje različitosti, razvijanja empatije i unapređenja nastavnog procesa.

Svaki novi zadatak, svako poglavlje, svaki problem, prilika je za nas i decu sa kojom radimo da nauče nešto više i važnije od rešavanja samog zadatka.

 

 

                                                                                                                   Tekst pripremila Marija Stanojević

 

ZANAAAAA

Žana, nasmejano lice. Jedna od onih koja je umela da živi u svetu odraslih, a istovremeno isijava jednostavnost i iskrenost, radoznalost i radost dečijeg sveta.

Opširnije...

Kućice za vile su male strukture od prirodnih materijala (grančica, lišća, kamenčića...) napravljene za vile i druga šumska bića. Građenje kućica za vile je jednostavna aktivnost iz repertoara Valdorf aktivnosti inspirisanih prirodom. Pravljenje ovih kućica podstiče decu da izađu napolje, da provode vreme u prirodi, razvijajući istovremeno odnos poštovanja i ljubavi prema njoj.

kucica_za_vile_1

Sve što je neophodno da bi se napravila kućica za vilu je malo sakupljenih prirodnih materijala, malo mašte i prstohvat magije!
Pomislila sam da bi bilo jako lepo napraviti i kućicu za male bebe vile. Ukoliko bismo je napravili sa puno ljubavi i pažnje, onda bi možda, kozna, bebe vile došle i spavale u njoj.
Tako smo napravili kućicu sa puno ljubavi i puno pažnje, i potom otišli na spavanje.
Ujutro, kad smo se probudili, našli smo ovo:
Nasli_smo_ovo
Malu bebu vilu kako leži u svojoj kolevci. I osmehuje se ;)
Tekst je preuzet sa http://make-and-play.blogspot.com
Autor teksta je Vera Venčanski, metodičar likovne umetnosti, mama dečaka i devojčice i  prijatelj organizacije Obrazovanje plus. Više informacija o Veri, njenom radu i igranju mozete videti na navedenoj adrsi.

Prijatelj ili drug?

Štampa
PDF

"Život bez prijatelja je ništa." Ciceron

Definicija prijateljstva ima mnogo, ali ono što je univerzalno jeste potreba za njim. U svim životnim trenucima prijatelji su nam potrebni, bilo da se sa nama raduju, tuguju ili pak, jednostavno, provode vreme. Prijatelji nam predstavljaju oslonac u životu, osobe kojima verujemo. Postoje podeljena mišljenja oko termina "prijatelj" i „drug". Dok jedni smatraju da su to dve reči koje označavaju istu stvar, drugi su pobornici teze da je prijateljstvo prisnije od drugarstva, a postoji i treća grupa koja smatra da je pak suprotno. S jedne strane drugarstvo je određeno kao relacija koja se javlja između ljudi koji provode mnogo vremena zajedno, kao prisniji emocionalni odnos u odnosu na prijateljstvo. Dok sa druge strane prijateljstvo odražava podudarnost većeg broja osobina dveju ličnosti. Ono u čemu će se sve strane složiti jeste da prijateljstvo/drugarstvo pruža svakom čoveku mogućnost učenja. Školu koja nas uči da praštamo, da bezuslovno volimo i da procenjujemo ljude. Mnogo naizgled večnih prijateljstava je pucalo, ali posle toga čovek bude pametniji, bogatiji za jedno iskustvo- životnu lekciju!

couple_1

Prijateljstvo u savremenom životu

Shodno uslovima i načinu života koji se danas vodi postavlja se pitanje ima li se vremena za prijatelje? Svakodnevna žurba, trka sa vremenom i ekonomska situacija sve više opterećuje i otuđuje ljude. To vremenom dovodi do razvoja ljudi usmerenih samo na sebe i svoje interese. Ljude koji ostvaruju površne veza i egocentrike. Kada se malo dublje razmisli o ovoj temi, dolazi se do zaključka da sigurno postoji neko vreme koje se može izdvojiti za prijatelje. Za razgovor koji, pored toga sto trenutno skreće misli sa svih obavezi i problema koji postoje, utiče pozitivno na našu psihu. Brojna istraživanju su dokazala da razgovor sa bliskom osobom može imati čak i terapeutsko dejstvo.

Prijateljstvo i dete

Važnost uspostavljanja prijateljskih odnosa na najmlađem uzrastu su mnogostruka. Pre svega deca sklapajući prijateljstva razvijaju svoje socijalne veštine. Ona počinju da se prilagođavaju jedni drugima, usklađuju svoja pravila i razvijaju sposobnost odlaganja zadovoljenja svojih potreba. Time se deca pored toga što stiču prijatelje razvijaju i kao ličnosti.

Roditelj + dete = prijateljstvo

Večita dilema kada je vaspitavanje dece u pitanju svakako je kako se postaviti prema njemu? Odnos između roditelja i dece treba biti prijateljski, ali u određenim granicama. Deca u svojim roditeljima moraju videti osobe od poverenja, nekoga od koga će dobiti savet i bezgraničnu ljubav. Međutim, oni koji se ponašaju kao "ortaci" nikako nisu primer koji treba slediti. Pre svega u vaspitanju neophodno mora postojati odnos uzajamnog poštovanja. S jedne strane, roditelji trebaju da osluškuju i uvažavaju potrebe i želje dece ali s druge, deca moraju poštovati svoje roditelje. Uloge moraju biti jasno definisane i roditelji moraju predstavljati autoritet svojoj deci.

Prijateljstvo bez granica

Kada je reč o prijateljstvu ono mora podrazumevati uvažavanje i poštovanje razlika. Bilo da se one odnose na razlike u mišljenju, boji kože, nacionalnoj pripadnosti ili nekom drugom vidu. Osobu trebamo procenjivati na osnovu toga kakva je ona kao čovek, na osnovu njenog odnosa prema nama i lišeno bilo kakvih predrasuda.

                                                                                                  Autor: Mečkić Isidora

Sećanje na Žanu: Uhvati život!

Štampa
PDF

zana_02

Pre petnaest godina na Zlatiboru je padao sneg, kao sada u Beogradu. Ogromne pahulje dok sedim u autobusu i pišem. Pre petnaest godina, mama je svirala na akustičnoj gitari pesmu Sneg, snimala je na kasetofonu da pošalje sestri bliznkinji, Žani, u London. Pre petnaest godina mama i tata su brata i mene snimali kako igramo da joj pošalju kasetu.Danas mi je smešno kako sam vrckao uz neku muziku devedesetih.

 

Poslednje tri godine, živeo sam u Rakovici sa Žanom.

 

Pre tri dana njeno srce je prestalo da kuca.

 

Ne znam da li ću ovaj tekst ikada objaviti, trenutno sam u autobusu, u zastoju zbog snega, kasnim na posao, zapisujem sećanja, i ne bežim od smrti kada kažem da je Žanino srce stalo: tako se sve odvijalo, bez bola, krvarenja i muke. A četiri noći pre toga, jedne zvezdane noći, lekaru je rekla da ima 19 godina, ostavila malo krvi na mojim prstima kada je nesvesno otkačila braunilu, smešila se na ležaju koji smo medicinski tehničar i ja gurali, a odmah do nas išle su žanine sestre – moja mama i tetka.

 

Na intenzivnoj nezi, kada je prešla na drugi ležaj, mama je rekla da su došle lepe, mlade sestre da je pripaze. Žana se ponovo nasmejala (bar u mom sećanju je tako, ali čini mi se da nisam smeo da je gledam u lice duže od par trenutaka) i blago rekla "Uvek neke dobre sestrice brinu o meni".

 

To je bilo poslednje što smo čuli od nje.

 

Želeo sam, još odavno da uradim intervju sa Žanom, želeo sam da piše kolumnu za iSerbia, želeo sam da se uključim u neke projekte na kojima je radila, koje je planirala, želeo sam da iSerbia i njena organizacija sarađuju, želeo sam mnogo stvari, ali to prosto ne ide tako.

 

Sada želim da je se setim bez naricanja i sentimentalnosti, već istinski i radosno – kakva je i bila Žana.

A bila je mnogo toga.

 

Kada je doktor pitao za njene podatke, mama je pored godina i tih standardnih podataka dodala nešto poput "i ona je jedno divno, toplo i drago biće".

Tada sam se prvi put zaplakao to veče, pazeći da se ne vidi, da ne potresem mamu, Žanu ili tetku.

 

Žana je pre svega bila jedno od najdivnijih, najtoplijih i najdražih bića koje znam i koje sam ikada znao. I bila je neponovljiva.

 

Bila je profesor engleskog jezika i književnosti u Filološkoj gimnaziji.Sećam se jedne njene bivše učenice i moje sadašnje prijateljice, koju je zamolila da mi pokaže Filološki faultet kada je trebalo da ga upišem.Sećam se koliko je volela jedno rusko odeljenje.Sećam se kako su želeli i pokušali da naprave projekat kako bi to odeljenje išlo u Rusiju. Sećam se kako je u prvi mah imala probleme sa jednim francuskim odeljenjem, i kako su kasnije sjajno radili zajedno. I kako je volela sve svoje učenike. Sećam se kako su je znale neke moje sadašnje kolege sa Filološkog, i sećam se kako sam ponosan bio, jer su je po dobru znali. Sećam se kako se neka njena koleginica iz Filološke rasplakala na telefonu kada sam joj rekao da je Žana preminula tog jutra, kada je koleginica nazvala da proveri kako smo i kako je Žana.

 

Bila je valdorf pedagog.Učiteljica u Štajner školi u Severnom Londonu.Sećam se kako sam pre par godina ponosno, i često kao slučajno, pominjao da joj je Adel kratko vreme bila učenica. Sećam se kako sam bio ganut: veče pre nego što je umrla, njen bivši učenik Saćin, naš porodični prijatelj i sin njene i naše prijateljice, sve njene učenike iz tog odeljenja dodao je u grupnu poruku na fejsbuku. Sećam se kako su pisali divne stvari o njoj, i kako su u 22.30 po engleskom vremenu upalili sveće za Žanu.Sećam se slika iz Londona i okupljanja tog odeljenja pre 5 godina.

 

Bila je uključena u TOC.Sećam se kako sam čuo da ju je Eli Goldrat voleo i poštovao. Sećam se kako sam bio blesavi klinac i komentarisao kako je on "zlatni pacov" zbog gold i rat. Sećam se kako je pre neki dan koleginica Jen iz Malezije organizovala ljude iz TOC-ja da je pomenu i napravila na fejsbuku album sa slikama konferencije u Maleziji od pre nekoliko godina u znak sećanja. Sećam se kako su mi tehnike za pevazilaženje konflikata promenile život od malena. Kako je na Zlatiboru, gde smo brat i ja išli u osnovnu školu, držala besplatne seminare za učenike i učitelje.

 

Radila je za CRS. Sećam se da je mnogo putovala, sećam se suvenira iz Jermenije, i kako je čitav honorar potrošila na telefonski račun jer je zvala moju mamu svaki dan i pričale su satima.

 

Bila je osnivač Obrazovanja plus. Sećam se seminara iz srednje škole, sećam se kako su je učenici mnogih generacija iz Čajetine, koji su bili angažovani na projektima, voleli. Sećam se kako sam pre manje od godinu dana za vesti iz kraja pisao o takvim projektima. Sećam se svih divnih ljudi iz Obrazovanja plus.

 

Bila je urednik i pokretač sajta Dete plus. Sećam se proslave prvog rođendana sajta. Sećam se kako sam svakog dana proveravao sajt nekoliko puta, sećam se kako sam joj pomagao sa temama meseca za kolumniste, sećam se kako je ona meni pomagala sa mojim tekstovima...

 

Sa prijateljicama je pokrenula Buđenje ljubavi u Srbiji. Sećam se kako je, kada je odlazila u Maleziju na onu konferenciju, želela da iskoristi priliku da poseti i dobru prijateljicu u Australiji, jer su karte jeftinije tako. Tada je tražeći na internetu programe za lični razvoj pronašla Path of Love. Mama je mislila da je za tako korenit rad na sebi sigurnije biti bliže kući, ja sam mislio (i zadržao za sebe) da se radi o krizi srednjih godina, uzimanju para i nju ejdžizmu. I mama i ja smo pogrešili, a od učesnika u programu, preko asistiranja i dugogodišnje obuke, Žana je postala moderator za Awakening of Love. Napisala je i priručnik o vođenju Buđenja ljubavi.Sećam se kako su osnivači Path of love-a bili oduševljeni. Sećam se kako sam sa jednom od najboljih prijateljica svratio da pomognem oko prenošenja stolica i uređenja prostora u Dah teatru pre Buđenja ljubavi u septembru 2013.

 

Pisala je kolumne.Za Dete plus i za časopis Sensa. Sećam se kako sam i tada bio bezgranično ponosan na nju. Sećam se da je držala sjajnu radionicu na Sensa vikendu na Zlatiboru, iako je nedelju-dve pre toga saznala da je bolesna.

 

Učestvovala je u pokretanju priče o odgovornom življenju i finansijskoj pismenosti sa Savezom učitelja i Dunavom. Sećam se da je držala prezentacije po čitavoj Srbiji.Sećam se kako je izuzetan predavač bila.Umela je da uhvati pažnju čitavog Sava centra držeći predavanje. Umela je da ustane u pet, pripremi se za Filološku, održi časove, sedne u kola da bi je odvezli u neki grad, negde u Srbiji, da održi predavanje, da se vrati u pola noći, pa sutradan ponovo drži časove.

 

Sećam se koliko je rezilijentna bila.Ona me je i naučila šta uopšte znači reč rezilijentnost.Sa dobrom prijateljicom je u još pionirskom poduhvatu pokrenula Centar za razvoj rezilijentnosti u Srbiji.

 

Sećam se kako je pronašla program  The Work of Byron Katie , koji je njoj i meni puno značio.

Sećam se kako me je cela ta priča o preispitivanju misli, preokretima, facilitaciji, pronalaženju dobrog u lošem nervirala u početku. Sećam se kako je kroz nju polako ovakav način razmišljanja dolazio do mene, i koliko mi i sada znači.

 

Sećam se koliko mi je bilo teško kada se razbolela, ali ni na trenutak nisam sumnjao da će se izvući. Ipak, sve je krenulo drugim tokom, nepromenljivo i brzo.

 

Nekada mi se čini da se sve uklapalo kao slagalica, da se Žana, i sama ne znajući opraštala sa svima nama.

Nekada ne verujem da se sve ovo dešava.

Nekada sam zaleđen.

 

Veče posle njenog odlaska, podelio sam jednu njenu fotografiju na fejsbuku uz komentar:

 

Do malopre mi je svaka notifikacija od lavine ♥ koja su preplavila Fejsbuk na njenim fotografijama, budila više bola nego radosti, ali Zana mi je toliko obeležila život da je ljubav, i to svetlo koje za sobom ostavlja, iznad i izvan smrti, života, i prolaznosti.

Sva podsećanja koja sada bole, kasnije će biti beskrajni zagrljaji i svetlo koje nam šalje.

 

Nekada sam u miru.

 

Mislim da smo tada u kontaktu, i verujem da odnos sa dragim ljudima traje i izvan smrti.

Jedan prijatelj mi je rekao ”ko uđe u prisustvo, ne izlazi iz prisustva”. Mislim da to znači uhvatiti život, kako se zvao još jedan program ličnog razvoja koji je vodila.Biti prisutan.

To što je Žana ostavila, i to koliko je, ne samo meni, obeležila život, je nešto neotuđivo i autentično, što će uvek biti tu. To je uvek prisutno, i kroz to i Žana.

 

"A mi smo imali Vas. I u Vama ljubav, razumevanje, strpljenje, popuštanje i svakog dana po jedan osemeh. Hvala Vam što ste nam bili druga mama, što ste nas mirili kad se posvađamo, što ste nas terali da pišemo na papirićima šta volimo jedni kod drugih, što ste popričali sa nama kada nam je bilo potrebno, što ste uložili sve svoje napore da mi odemo u Rusiju, što ste nam davali slatikše, ugošćavali nas pokisle u svom stanu, što ste nam govorili zašto nas volite, što ste nam uvek zaključivali za po jednu ocenu više. Svet je izgubio jedan od najvrednijih bisera, ali gore Vam je i mesto. Neka Vas Anđeli čuvaju."

 

Fotografiju i komentar na fejsbuku je podelila Žanina učenica, Slađana Milanović Alargić. Video sam u međuvremenu, završavajući ovaj tekst.

Priča o Žani se ovde ne završava.

 

Tekst preuzet sa www.iserbia.rs

bk7Bajron Kejti je autorka bestselera Voleti ono što jeste, širom sveta poznata po metodi oslobađanja od patnje i stresa koju je nazvala The Work. Pre dvadeset osam godina, nakon desetogodišnje borbe sa depresijom i opsesivno-kompulsivnim poremećajem, u stanju potpunog očaja, iscrpljenosti i mržnje prema sebi, Kejti se jedno jutro probudila sa svešću da pati zato što veruje u svoje misli i da je izlaz iz patnje u preispitivanju svojih misli.

Žana Borisavljević, obučena voditeljka programa The Work za grupe i pojedince, u nastavku predstavlja ovu metodu kao proverenu tehniku uspostavljanja dobrih navika u mišljenju, a kakve su nam misli - takav nam je život.

Opširnije...

Šta su navike i kako ih menjati?

upravljanje_vremenomNavika predstavlja rutinski oblik ponašanja koji se dešava na podsvesnom nivou i o kom ne moramo da razmišljamo (da uključimo svesno razmišljanje za rešavanje datog problema ili problemske situacije). To su svi oni oblici ponašanja koji se obavljaju po nekoj nužnosti, sami od sebe, često bez aktivnog učešća naše svesti. Ovakvo ponašanje takođe pripada jednom od najjednostavnijih vidova učenja jer posle nekoliko ponavljanja određenog ponašanja u istoj situaciji, mi takvo ponašanje usvojimo kao pravilo (mozak prestaje da šalje ideje kako da reagujemo, nego automatski reagujemo na taj način).

U nastavku teksta pročitajte o načinima stvaranja dobrih navika.

Opširnije...

NOVAC2Odnos prema novcu je, poput odnosa sa članovima naših primarnih porodica, obojen emocijama koje se formiraju u ranom uzrastu. Taj odnos utiče na razvoj naše slike o sebi, našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Kako razvijati zdrav odnos prema novcu?

U nastavku je deo teksta Žane Borisavljević koji je objavljen u oktobarskom broju časopisa Sensa.

Opširnije...

 

INTEGRITET"Deca se rađaju znajući i osećajući da roditelji treba da ih nauče najbitnijoj lekciji čovečanstva: kako da ne izdaju sebe same."  

Ovo je deo iz teksta Karolajn Majs (Caroline Myss) u kojem se razmatra najvažniji aspekt čovekovog života - življenje u skladu sa celovitošću našeg bića i našeg postojanja u kontekstu celovitosti univerzuma čiji smo deo. Tekst je preveo Dražen Horvatić a za naš sajt ga je adaptirala  Žana Borisavljević.

Opširnije...

skole_za_21_vek„Moramo se više usredsrediti na podučavanje veština i na razvijanje želje za učenjem kod dece kako bismo unapredili obrazovanje i uveli tri najmoćnija sastojka suštinske motivacije u učionicu: igru, strast i svrhu.“

U martu je u časopisu Njujork tajms objavljen tekst Tomasa Fridmena koji se bavi pitanjem adekvatnosti savremenih obrazovnih programa u vezi sa pripremanjem dece i mladih za uspešan život u svetu odraslih. Tekst je, za naš sajt, preveo i adaptirao Dražen Horvatić.

Opširnije...

rhythmoflife važnosti praćenja prirodnog ritma u životu dece,

pišu dr Ranko Rajević i dr Slavica Dautović.

Opširnije...